Grosu: ”Decizia ANRE privind suspendarea licenței NORDGAZ FURNIZARE este ilegală”

NORDGAZ FURNIZARE SRL consideră ilegală decizia Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) de suspendare a licenței companiei de furnizare a gazelor naturale. Acest act ANRE încalcă mai multe legi și reglementări, a declarat Alexandru Grosu, directorul companiei.

Pentru început, trebuie remarcate o serie de încălcări procedurale din partea ANRE:

În primul rând, ANRE a comis încălcări grave în timpul organizării și desfășurării următoarei ședințe a comisiei din 22 decembrie 2023 , precum și a cerințelor de avertizare în timp util a participanților la ședință. Însuși faptul de a ține două ședințe regulate ANRE pe 22 decembrie 2023 la ora 09:30 și la ora 15:30 nu a fost anunțat conform procedurilor stabilite și, prin urmare, este ilegal. ANRE a anunțat doar ședința de dimineață pe site-ul său.

În ceea ce privește încălcarea de către ANRE a cerinței de avertizare în timp util a participanților la ședință, NORDGAZ FURNIZARE a primit o invitație la ședință doar prin e-mail în data de 22.12.2023 la ora 13.50, fără a furniza informații primare și un proiect de hotărâre ANRE, care trebuia să va avea loc pe 22.12.2023 la ora 15:00 :treizeci. Astfel, compania a fost complet lipsită de posibilitatea de a se pregăti pentru întâlnire și de a pregăti o poziție și argumente în apărarea acesteia.

Să lămurim că anunțul ședinței ANRE și ordinea de zi a acesteia trebuie publicate cu cel puțin 5 zile înainte de data ședinței cel puțin pe site-ul ANRE și, dacă este cazul, trimise părților interesate prin email. Invitațiile la ședințe la care se discută decizii de acțiune personală se trimit părților interesate cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de data programată pentru ședință.

În al doilea rând, după cum se arată în textul deciziei ANRE, în baza certificatului de informare VESTMOLDTRANSGAZ SLR a fost inițiată luarea în considerare a emiterii suspendării licenței, însă, conform cerințelor Codului Administrativ al Republicii Moldova, ANRE a fost obligată. să informeze NORDGAZ FURNIZARE despre primirea acestui certificat de informare VESTMOLDTRANSGAZ și să ofere posibilitatea de a se familiariza cu acesta înainte de întâlnire. De precizat că de la certificarea VESTMOLDTRANSGAZ ca operator de sistem de transport nu a fost primită nici măcar o plângere, cerere sau reclamație de la NORDGAZ FURNIZARE. Dimpotrivă, s-a creat impresia de cooperare constructivă.

Prin acțiunile sale, ANRE a încălcat grav dreptul furnizorului, fără a oferi posibilitatea nici de a se familiariza cu documentul, nici de a elimina încălcarea, dacă este cazul.

Al treilea aspect, dar foarte important, este abuzul grav de către ANRE a puterilor sale funcționale la momentul deciziei unice de suspendare a licenței noastre. Potrivit art. 16 din Legea gazelor naturale „ Licența poate fi suspendată prin hotărâre judecătorească pronunțată în condițiile legii, la cererea Agenției ”. Desigur, există unele excepții care permit ANRE să suspende o licență fără proces, dar adevărul este că cazul NORDGAZ FURNIZARE nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile stabilite. ANRE nu avea dreptul să ia o astfel de decizie, dar ar fi trebuit să meargă în instanță, ceea ce ar fi putut fi mai obiectiv.

În ceea ce privește încălcările materiale, dorim să reținem următoarele aspecte:

În esență, încălcarea invocată de NORDGAZ FURNIZARE, inacțiunea VESTMOLDTRANSGAZ a condus la formarea unui dezechilibru în sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova în cantitate de 19 metri cubi de gaze (confirmarea acestui fapt). dezechilibrul nu a fost încă primit de compania noastră).

Îndeplinind cerințele stabilite de ANRE, NORDGAZ FURNIZARE a încercat în repetate rânduri să asigure plata unei garanții financiare pentru participarea la licitația de vânzare a capacităților pentru intrarea în GTS al Moldovei și transportul gazelor naturale înainte de începerea furnizării fizice a gazelor, și anume pe 12. /20/2023 și din nou pe 21/12/2023. Cu alte cuvinte, NORDGAZ FURNIZARE era complet pregătită pentru aprovizionarea fizică cu gaze, având achiziționate capacitatea de transport a gazelor pe teritoriul Ucrainei până la granița cu Republica Moldova din 20 decembrie 2023. Dar VESTMOLDTRANSGAZ a perturbat livrarea cu acțiunile sale.

În special, angajații responsabili ai VESTMOLDTRANSGAZ:

– perechea de expeditori pentru NORDGAZ FURNIZARE a fost convenită în timp util (coduri transfrontaliere emise de NORDGAZ FURNIZARE de către operatorii GTS din Ucraina și Moldova);

– în ciuda resurselor financiare necesare enumerate, VESTMOLDTRANSGAZ nu le-a afișat ca limită financiară a NORDGAZ FURNIZARE pe Platforma Regională de Rezervare (RBP). Acest lucru nu a permis lui NORDGAZ FURNIZARE să participe la licitația pentru capacitatea de tranzacționare a intrării de gaze naturale în GTS al Republicii Moldova. Din 22.12.2023, fondurile nu au fost reflectate pe platforma RBP ca limită financiară NORDGAZ FURNIZARE.

Astfel, gazele naturale pentru consumatorii NORDGAZ FURNIZARE au fost transportate prin GTS ucrainean până la granița cu Republica Moldova, dar nu au fost acceptate în GTS Moldova din cauza lipsei de capacitate, ceea ce a dus la formarea unui dezechilibru în GTS Moldova.

În ciuda faptului că vina pentru acest dezechilibru este în întregime a VESTMOLDTRANSGAZ, compania noastră este pregătită să suporte pierderi financiare și să plătească pentru dezechilibru. Mai mult decât atât, garanția financiară a NORDGAZ FURNIZARE oferită de VESTMOLDTRANSGAZ este mai mult decât suficientă pentru a acoperi aceste costuri.

Este important de menționat că suma „daunelor” create din cauza lipsei de aprovizionare a 19 metri cubi de gaz de către NORDGAZ FURNIZARE s-a ridicat la mai puțin de 300 de lei. Acest „prejudiciu” este absolut irelevant pentru măsurile aplicate companiei de către ANRE și anume suspendarea licenței de furnizare a gazelor naturale.

Un alt punct material a fost acuzația ANRE că societatea noastră nu a solicitat înregistrarea în Registrul participanților angro pe piața gazelor naturale, întrucât toate companiile care efectuează tranzacții cu produse energetice angro sau își exprimă interesul de a participa la astfel de tranzacții prin notificări comerciale trebuie să se înregistreze în Registrul Participanții la piața cu ridicata.

Totuși, NORDGAZ FURNIZARE a achiziționat gaze naturale de pe piața angro a Ucrainei și nu a intenționat să cumpere sau să vândă resursa pe piața angro a Republicii Moldova, prin urmare nu a solicitat înregistrarea în Registrul. Cu toate acestea, pe 26 decembrie 2023, am depus cu promptitudine pachetul de documente solicitat pentru înregistrare pentru a elimina acest indiciu, care a devenit motiv formal pentru suspendarea licenței noastre.

În conformitate cu art. 16 din Legea gazelor naturale, crearea unui dezechilibru sau neplata, inclusiv neînregistrarea operatorilor pieței angro, nu constituie temeiuri legale pentru suspendarea licenței de furnizare a gazelor naturale.

Suntem revoltați că inacțiunea unui participant cheie pe piața gazelor VESTMOLDTRANSGAZ, care este o subsidiară a operatorului român TRANGAZ, a devenit motivul aplicării unor măsuri necorespunzătoare către NORDGAZ FURNIZARE, precum suspendarea licenței. Vom cere un audit al VESTMOLDTRANSGAZ, deoarece conform informațiilor pe care le deținem, compania închide ochii la dezechilibre de milioane de dolari din partea celorlalți participanți, dar a afirmat că un dezechilibru de 19 metri cubi amenință starea țării. sistem de transport al gazelor.

Prin acțiunile lor, VESTMOLDTRANSGAZ și ANRE subminează bazele unei piețe de gaze transparente și deschise și discreditează toate reformele care au fost introduse de țară în sectorul energetic. NORDGAZ FURNIZARE a trimis o plângere împotriva acțiunilor VESTMOLDTRANSGAZ și ANRE la Secretariatul COMUNITĂȚII ENERGETICE, prin care solicităm stoparea nelegiuirii cu care se confruntă furnizorii de gaze din Republica Moldova.

În concluzie, Nordgaz Furnizare consideră că toate acțiunile sale au respectat cu strictețe cerințele legale și de reglementare stabilite în Republica Moldova. Mai mult, există sabotaj și blocare intenționată a activităților sale de către operatorul de sistem de transport VESTMOLDTRANGAZ și ANRE, ceea ce reprezintă o practică discriminatorie și excesivă față de compania noastră. Astfel de măsuri sunt contraproductive și discriminatorii din punctul de vedere al practicii europene și al obiectivelor liberalizării pieței gazelor naturale.

Toate deciziile ANRE si actiunile VESTMOLDTRANGAZ vor fi atacate in instantele nationale si internationale.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share