Social

Grup criminal originar din Republica Moldova care aducea și vindea droguri din Spania în Rusia – destructurat de procurori

Pinterest LinkedIn Tumblr

Marți, 8 octombrie 2019, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a doi membri ai unui grup criminal constituit și coordonat din Republica Moldova, care însă era implicat în trafic de hașiș din Spania în Federația Rusă.

Cumpărau hașiș cu 700 euro și-l vindeau cu 2500 euro

Pe lângă faptul că a fost constituit în Republica Moldova și activitățile acestuia erau dirijate de aici, banii acumulați din vânzarea drogurilor erau investiți în activitățile lor desfășurate aici, pe ale căror active și bunuri (imobile și automobile), însă, procurorii au aplicat sechestru. Rezultatele documentării grupului, timp de doi ani, arată spre faptul că făptașii cumpărau hașișul la prețul de 700-800 euro pentru 1 kg, dar îl vindeau traficanților de droguri din Moscova, la preț care varia între 2000 și 2500 euro, în funcție de calitatea produsului ilegal.

Autoritățile din Moldova au filat activitatea infracțională transnațională

Activitatea grupului a fost monitorizată îndeaproape de către organele de drept din Republica Moldova. Dat fiind că acestea cunoșteau despre despre planurile infracționale ale membrilor, au întreprins în prealabil măsuri de informare a autorităților statelor pe teritoriul cărora erau transportate drogurile  și, în consecință, au fost capturate un număr de șase transporturi de hașiș în Spania, Italia, România, Ucraina, Republica Belarus și Federația Rusă. În total, au fost ridicate 400 kg de hașiș.

Transportare transnațională de droguri în sumă de circa un milion euro

Drogurile erau ascunse în rezervoarele pentru combustibil ale automobilelor care se deplasau din Spania pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Belarusului, Ucrainei, cu destinația finală în Federația Rusă. Membrii grupului evitau traversarea teritoriului Republicii Moldova, pentru ca activitatea lor infracțională să nu fie investigată de către autoritățile de drept de aici. Cantitatea de droguri pe care au transportat-o a fost de 500 kg, care în urma vânzărilor a generat suma de aproximativ un milion de euro.

Dacă vor fi găsiți vinovați de către instanța de judecată, aceștia riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani. Odată cu trimiterea în judecată a acestor doi membri ai  grupului criminal și după ce au fost deferiți justiției alți șase membri ai grupului, acesta a fost destructurat și nu mai desfășoară activitate infracțională.

Documentarea și reținerea membrilor grupului a devenit posibilă datorită aportului activ al colaboratorilor operativi ai Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratului General de Poliție din cadrul MAI și ai Serviciului Vamal.

loading...

Comments are closed.