Grup infracțional internațional, implicat în activităţi de spălare a banilor în proporții deosebit de mari, destructurat de oamenii legii

Ofițerii Direcției investigații infracțiuni spălarea banilor și finanțarea terorismului a Inspectoratul Naţional de Investigaţii, procurorii  Procuraturii  Anticorupție, cu suportul Serviciul pentru Combaterea Spălării Banilor și Finanțarea Terorismului, au identificat și anihilat un grup infracțional organizat de talie internațională, membrii căruia fiind suspectați de implicare în activităţi de spălare a banilor în proporții deosebit de mari, unul din membri, un moldovean, a fost  reținut pe teritoriul Republicii Moldova.

În fapt, urmărirea penală a fost începută în luna iunie 2020. Potrivit materialelor cauzei penale, rolul persoanei reținute, precum și a altor membri ai grupului, era  de a deschide mai multe conturi bancare în instituțiile bancare din Republica Moldova, prin identificarea şi recompensarea persoanelor cu sume mici de bani, precum și preluarea card-urilor asociate conturilor bancare deschise, a dispozitivelor de online banking și trimiterea acestora către alți membri ai grupului. Ulterior, aceștia se ocupau de fracționarea sumelor de bani din conturile colectoare, prin ordonarea de multiple transferuri de bani, folosind dispozitivele de online banking către conturile bancare deschise în Republica Moldova.

Astfel, au fost identificați circa 80 de moldoveni, care,  prin această schemă  au deschis pe numele lor,  în mediu câte 3-4 carduri bancare la mai multe entități bancare din Republica Moldova.

În perioada anilor 2018-2020, pe conturile acestor persoane au fost recepționate mijloace bănești de circa 6,5 milioane de  euro din mai multe țări europene, care provin din activități infracționale cibernetice tip „phising”,„malware”, „business e-mail”, etc, precum și din sustrageri.

Ulterior, mijloacele bănești ce parveneau pe „conturile colectoare” bancare din Republica Moldova, au fost ridicate în numerar în ziua transferului sau în zilele imediat următoare, de alți membri ai grupului infracțional organizat, decât titularii lor la ATM-urile din România, Slovacia, Marea Britanie.

În continuare, procurorii și polițiștii desfășoară acțiuni comune cu organele de drept alte altor state europene, în vederea stabilirii și documentării tuturor membrilor grupării infracționale  internaționale  și atragerii la răspundere penală a acestora, precum și recuperării prejudiciului cauzat, ca rezultat al infracțiunilor comise.

Conform legislației în vigoare, persoanele culpabile în asemenea infracțiuni,  riscă până la 10 ani de detenție, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții pe o anumită perioadă.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share