Guvernarea nu-și va onora promisiunile făcute agenților economici, spune Dumitru Alaiba

Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a recunoscut că guvernarea nu-și va onora promisiunile făcute agenților economici în campania electorală. Președintele comisiei parlamentare economie, buget și finanțe a declarat, marți, în cadrul audierilor asupra politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, că acele angajamente pentru care au obținut vot de la mediul de afaceri în vară nu pot fi realizate din cauza unor constrângeri

”O să fim sinceri cu voi și noi avem foarte multe subiecte, inclusiv angajamente electorale care încă nu s-au regăsit în documentul actual. Asta nu înseamnă decât că noi n-o să continuăm să le promovăm și să convingem. Adevărul este că sunt și constrângeri. Adevărul este că situația economică, politică, epidemiologică, de care vreți, nu este, bun niciodată nu-i perfect și niciodată nu e situația bună pe planeta asta, dar totuși”, a declarat Alaiba.

”Chiar dacă în documentul actual nu avem toate doleanțele domniilor voastre și chiar dacă nu vor ajunge pe masa deputaților pentru lectura a doua toate propunerile asta nu înseamnă că nu merită discuție”, a continuat acesta.

Printre promisiunile făcute de PAS în campania electorală este și aplicarea cotei zero la venitul reinvestit. Angajamentul nu și-a găsit realizare în politica bugetar-fiscală. Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a recunoscut că deși oamenii de afaceri au insistat asupra aplicării acestei facilități, Guvernul consideră că acest instrument nu este unul stimulator.

Amintim, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înregistrat, în august, în Parlament inițiativa care prevede introducerea cotei zero a impozitului pe venit pentru persoanele juridice, gospodăriile țărănești și întreprinzătorii individuali, cu condiția direcționării venitului obținut spre investiții în dezvoltarea producției proprii. Guvernul Gavrilița a dat aviz negativ la acest proiect, motivând prin faptul că impactul bugetar în primul an de implementare a măsurii va constitui 1,9 miliarde lei, iar în al doilea an – 3,2 miliarde de lei, ceea ce ”creează riscuri iminente de destabilizare a sistemului finanțelor publice, și respectiv a sustenabilității bugetare”. Ulterior, proiectul a fost respins în Parlament de deputații PAS.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share