Guvernatorul BNM, Anca Dragu, participă la Forumul Euromoney

Construirea credibilității și independenței băncii centrale, reforma sectorului financiar, liberalizarea pieței de capital și asigurarea unei economii de piață funcționale sunt printre reformele-cheie solicitate de UE pe calea aderării, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, în cadrul Forumului anual Euromoney 2024.

Guvernatorul a mai afirmat că își va concentra mandatul început la Banca Națională a Moldovei pe aceste, dar și alte priorități.

Întrunit în acest an în perioada 16-17 ianuarie la Viena, Austria, pe fundalul încheierii unui an marcat de inflație, criză energetică și războiul din Ucraina, forumul Euromoney discută perspectivele de politică monetară pentru anul 2024, obiectivele principale ale băncilor centrale din regiune, aspecte practice ce țin de reconstrucția Ucrainei, precum și provocările cu care se confruntă tranziția ecologică.

„Prăbușirea inflației în Republica Moldova de anul trecut, la 4,2%, de la peste 30% în 2022, a arătat că îndepărtarea bruscă de energia rusă a dat roade”, a declarat Anca Dragu în intervenția sa din cadrul panelului dedicat băncilor centrale.

„Redresarea după tulburările provocate de invazia Ucrainei de către Rusia a fost mai rapidă decât se așteptau autoritățile din Republica Moldova, fiind ajutată de un aflux de ajutor financiar UE, precum și de aprovizionarea cu energie din România”, a mai menționat guvernatorul BNM.

Forumul Euromoney este cea mai prestigioasă conferință pentru piețele de capital și profesioniștii în investiții din regiunea Europa Centrală și de Est. În ultimii 29 de ani, Euromoney le oferă liderilor de afaceri și factorilor de decizie oportunitatea de a schimba idei, de a dezvolta noi contacte și de a participa la discuții informate și imparțiale.

Anca Dragu participă la reuniune pentru prima dată în calitate de șefă a băncii centrale de la Chișinău, alături de omologii săi din Armenia, Polonia, Albania, Lituania, Macedonia, Georgia, Slovenia și Ungaria.

Total
0
Shares
Total
0
Share