Economic

Guvernatorul BNM, Sergiu Ciolclea: Raportul Kroll 2 este în fază finală de redactare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Reprezentanţii companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au anunțat, la întâlnire recentă cu autorităţile moldovene, că al doilea raport privind investigarea furtului din băncile din Moldova este în fază finală de redactare şi va fi prezentat în timpul apropiat.

Surse din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au relatat că ei au venit la Chişinău pentru a agrea structura și termenele strategiei de recuperare a activelor delapidate ca urmare a fraudei care a dus în 2014 la insolvabilitatea a trei bănci din Republica Moldova: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

S-a discutat despre căile de inițiere a procedurilor legale în multiple juridicții, inclusiv modalitățile de recuperare a activelor în jurisdicții opace, cu structuri și procese juridice netransparente. Părțile au convenit că implementarea strategiei va fi condusă de către organele de anchetă și urmărire penală moldovenești cu sprijinul companiilor Kroll și Steptoe & Johnson. Aceasta presupune crearea unui cadru de analiză și schimb de informații obținute din investigațiile atât pe plan național, cât și internațional.

Autoritățile din Republica Moldova vor crea un grup de lucru care va conlucra cu experții Kroll și Steptoe & Johnson și va obține, în mod regulat, informații actualizate cu privire la progresul înregistrat. Consultările la subiectul transparentizării și prezentării concluziilor raportului de investigație vor continua.

 

loading...

Comments are closed.