Suma de subscripție a Republicii Moldova la Fondul Monetar Internațional (FMI) se majorează de la valoarea actuală de 172,5 milioane drepturi speciale de tragere (circa 232 milioane dolari), la 258,8 milioane drepturi speciale de tragere, ceea ce presupune o creștere cu circa 114 milioane de dolari SUA.
Decizia a fost luată astăzi de Guvern, aceasta având drept obiectiv consolidarea poziției financiare a țării noastre în cadrul FMI, scrie Moldpres.md
Schimbarea are loc după ce Consiliul guvernatorilor FMI a aprobat la sfârșitul anului trecut Rezoluția privind cea de-a șaisprezecea revizuire generală a cotelor FMI, care prevede majorarea cu 50% a cotelor tuturor celor 190 state membre ale FMI.
Ministrul Finanțelor, Victoria Belous, a afirmat la ședința Guvernului că printre beneficiile acestui proiect de lege se remarcă consolidarea poziției financiare a țării în cadrul FMI, ”ceea ce va genera o creștere a volumului potențial disponibil de asistență financiară din partea FMI de care poate beneficia Republica Moldova”. Mijloacele financiare necesare în contextul majorării sumei de subscripție urmează a fi alocate de către Banca Națională a Moldovei.
În prezent, cota Republicii Moldova la FMI constituie 172,5 milioane de Drepturi Speciale de Tragere (DST) (circa 232 milioane dolari SUA), sumă echivalentă cu 0,04 procente din suma totală a cotelor. Puterea de vot a Republicii Moldova în cadrul FMI este de 1973 voturi, ceea ce constituie 0,08 procente din numărul total de voturi.
Republica Moldova a devenit membru al FMI în anul 1992.