Alte știri

Guvernul a aprobat măsuri suplimentare de transparență privind achizițiile publice

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cabinetul de miniștri a aprobat în cadrul ședinței din 08 iulie 2020 măsuri suplimentare de transparență privind achizițiile publice necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) pentru anul 2020.

Potrivit Vicepremierului Serghei Pușcuța, proiectul a fost elaborat în contextul în care, în solicitarea de acordare a asistenței FMI prin intermediul Mecanismului de creditare rapidă (RCF) și Instrumentului rapid de finanțare (RFI), Republica Moldova și-a asumat angajamentul de instituire a unui mecanism de control pentru asigurarea transparenței și eficienței gestionării banilor publici, la achizițiile publice efectuate în scopul prevenirii și lichidării consecințelor pandemiei COVID-19.

Astfel, proiectul prevede următoarele măsuri:

  1. Întocmirea și publicarea de către autoritățile contractante a rapoartelor cu privire la achizițiile publice efectuate în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor pandemiei de coronavirus;
  2. Monitorizarea de către Agenția Achiziții Publice a conformității desfășurării procedurilor de achiziții publice, colectarea, generalizarea și publicarea datelor la nivel național, cu specificarea proprietarilor efectivi ai operatorilor economici contractați;
  3. Evaluarea de către auditorii interni, prin prisma controlului intern managerial, a procesului de achiziții publice efectuate de entitățile publice.

În acest sens, proiectul stabilește formele și termenele de raportare, precum și autoritățile responsabile de realizarea măsurilor stabilite.

Citește și: Guvernul a aprobat un nou mecanism de dezvoltare a parcurilor IT și stimulare a inovației digitale

loading...

Comments are closed.