Guvernul a aprobat proiectul de lege privind performanța energetică a clădirilor

Performanța energetică a clădirilor va fi mai bine monitorizată, iar la construcția clădirilor noi vor fi respectate cerințe minime în domeniu. În acest sens, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind performanța energetică a clădirilor prin care se introduc standarde de eficiență energetică în cazul imobilelor noi. Eficientizarea clădirilor este una din cele 20 de acțiuni prioritare ale Guvernului, anunțate de prim-ministrul Dorin Recean.

Documentul, elaborat cu suportul proiectului „Securitatea energetică a Republicii Moldova” al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), își propune să reglementeze mecanismul de inspecţie a sistemelor de încălzire și a sistemelor de ventilare și condiționare, de către evaluatorii energetici. Acești specialiști vor oferi consultanță în domeniu, fiind calificați și înregistrați la Agenția pentru Eficiență Energetică.

Totodată, proiectul de lege va asigura crearea și funcționarea sistemului informațional național în domeniul performanței energetice a clădirilor în vederea realizării strategiei pentru renovarea fondului imobiliar național și a planului naţional pentru creşterea numărului de clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Prin această inițiativă legislativă, Guvernul reiterează interesul sporit al statului pentru reducerea consumului final de energie, în situația în care clădirile reprezintă cel mai mare consumator de energie, circa 50% din consumul total.

O altă noutate a proiectului aprobat se referă la obligativitatea amenajării infrastructurii necesare pentru reîncărcarea vehiculelor electrice în clădirile nerezidențiale și clădirile de locuit.

Total
0
Shares
Total
0
Share