Guvernul a aprobat Raportul privind executarea bugetului de stat pe 2023: deficit de 16,1 miliarde lei

Guvernul PAS a validat astăzi Raportul de execuție a bugetului de stat pentru anul 2023, un an marcat de o serie de provocări, dar și de realizări importante. Prioritățile au fost menținerea stabilității macroeconomice, sprijinirea economiei și a societății, asigurarea independenței energetice și consolidarea infrastructurii.

Sprijin pentru cetățeni și economie:

  • Ameliorarea impactului creșterii prețurilor la energie: peste 4,1 miliarde lei alocate pentru compensarea diferenței de preț la gaze și energie electrică, ajutoare la încălzire și sprijin pentru angajații din sectorul bugetar;
  • Stimularea agriculturii: 1,9 miliarde lei sub formă de subvenții și ajutoare pentru a spori reziliența sectorului agricol;
  • Sprijinirea mediului de afaceri: 197 milioane lei investiți în programe de sprijin pentru IMM-uri;
  • Modernizarea infrastructurii: 4,6 miliarde lei alocați pentru repararea și modernizarea a 6.000 km de drumuri, proiecte de aprovizionare cu apă și canalizare, amenajarea localităților și extinderea rețelelor de iluminat.

Venituri, cheltuieli și deficit:

  • Venituri totale: 64,6 miliarde lei;
  • Cheltuieli totale: 80,7 miliarde lei;
  • Deficit: 16,1 miliarde lei (5,91% din PIB).

Raportul cuprinde și execuția bugetului asigurărilor sociale de stat și a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în 2023.

Deși documentul evidențiază eforturile semnificative depuse pentru a atenua impactul crizelor și a sprijini cetățenii și economia, deficitul bugetar ridicat rămâne o provocare majoră ce necesită soluții durabile pe termen mediu și lung. Guvernul a reiterat angajamentul de a continua implementarea politicilor fiscale responsabile și de a identifica noi surse de venituri pentru a reduce deficitul și a asigura o traiectorie fiscală sustenabilă.

Total
0
Shares
Total
0
Share