Guvernul a denunțat Acordul CSI privind colaborarea în domeniul pregătirii specialiștilor în radioecologie

Guvernul a denunțat Acordul Comunității Statelor Independente (CSI) privind colaborarea în domeniul pregătirii specialiștilor în radioecologie, securitate radiaţională, radiobiologie și științe conexe, semnat la 30 noiembrie 2000 la Minsk, Belarus. Denunțarea a avut la solicitarea Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) – instituție din subordinea Ministerului Mediului.

Acordul este un tratat interstatal, care se referă la cooperarea în domeniul formării specialiștilor pentru rezolvarea problemelor științifice, sociale și economice legate de expunerea la radiații, precum și schimbul de informații și noi tehnologii cu privire la problemele din domeniu.

„Conform prevederilor Acordului, Părțile trebuiau să elaboreze un Program de cooperare în domeniul formării specialiștilor în radioecologie, siguranța radiațiilor, radiobiologie și științe conexe, care până în prezent nu există. Menținerea calității de stat membru a Republicii Moldova la Acord nu mai este validă, deoarece de la data intrării sale în vigoare, nu au fost raportate careva măsuri de implementare a acestuia, rolul lui fiind unul formal”, a menționat ministra Mediului, Iordanca – Rodica Iordanov.

Total
0
Shares
Total
0
Share