Guvernul Chicu nu trebuie să placă Bucureștiului ori Moscovei, ci moldovenilor

Ion Chicu, UE, Rusia, Federatia Rusa, Bucuresti, Guvernul Chicu

Statistica oficială arată că în Republica Moldova peste 700 de mii de pensionari primeau, la începutul anului 2019, o pensie medie lunară de 1 895 de lei, adică 97 de euro.

Datele oficiale arată că 162 de mii dintre aceștia, adică 23% își continuă activitatea de muncă și după stabilirea pensiei, pentru a se putea întreține. Motiv suficient pentru ca noua majoritate din Parlamentul Republicii Moldova să voteze o lege prin care stabilește indexarea pensiilor de două ori pe an. De aici.

Iată de ce, recent, majoritatea deputaților moldoveni au  majorat indemnizațiile unice acordate pentru tinerii specialiști, medici, farmaciști, personal medical și farmaceutic. De aici.

Și tot în scopul creșterii calității vieții în teritoriul dintre Prut și Nistru aceiași nouă majoritate, social-democrată, a majorat pensia pentru perioada de îngrijire a copilului. Anterior, pensia pentru îngrijirea unui copil până la vârsta de 3 ani era calculată în baza  salariul minim lunar. De aici.

Un comunicat recent al Ministerului Afacerilor Externe de la București afirmă că șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a atras atenția, cu fermitate, asupra problemelor generate de schimbarea de guvernare de la Chișinău, determinată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și că sprijinul partenerilor externi de dezvoltare ai Republicii Moldova va trebui reevaluat și condiționat strict, „fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcție de angajamentul real demonstrat de noul Guvern socialist în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiția și administrația”. De aici.

Comunicatul externelor de la Chișinău spune că schimbarea Guvernului Maiei Sandu cu un nou guvern tehnocrat, s-a încadrat într-un proces democratic, iar acest lucru nu ar trebui să aibă impact negativ asupra dezvoltării relațiilor privilegiate dintre cele două țări vecine, pe care noul guvern de la Chișinău dorește să le extindă și să le aprofundeze în baza parteneriatului strategic bilateral. De aici.

Constat, că Ministerul de Externe de la București consideră că Guvernul de la Chișinău, condus de premierul Ion Chicu, ar fi unul socialist.

Observ că Bucureștiul oficial, prin vocea Ministerului Afacerilor Externe, a dat semnalul revizuirii relațiilor privilegiate dintre România și Republica Moldova. Motivul ține de schimbarea culorii politice a Cabinetului de Miniștrii de la București și mai puțin de existența unor gesturi concrete venite din partea Chișinăului – Guvernul condus de Ludovic Orban este unul liberal, afiliat Partidului Popular European. Popularii europeni erau cei care au susținut politic guvernul condus de Maia Sandu.

Între timp, Traian Băsescu spune că Partidul Popular European își dorește ca Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr să fuzioneze. De aici.

Putem afirma că un partid transnațional din Uniunea Europeană se amestecă în spectacolul de pe scena politică a Republicii Moldova? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci același lucru pot să îl facă și partidele din Federația Rusă ori nu am dreptate?

Observ că proiectele economice și politice propuse de Guvernul Chicu și care și-au găsit sprijin politic în Parlamentul moldovean, vin să consolideze noțiunea de solidaritate socială în Republica Moldova și reprezintă încercări de creștere a calității vieții într-un stat foarte sărac.

Abraham Lincoln spunea că libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine.Guvernul, social democrat, condus de Ion Chicu este obligat să facă ceea ce se cuvine, nu pentru a place liderilor de la București ori Moscova, ci pentru cetățenii, plătitori de impozite, ai statului moldovean.

La București, ministrul finanțelor, Florin Cîţu a afirmat că educaţia și sănătatea nu sunt priorități pentru Guvernul liberal condus de Ludovic Orban: „Prioritatea Cabinetului Orban este sectorul privat”. De aici.

Aproape jumătate din populația Republicii Moldova este alcătuită din pensionari, aceștia la începutul anului 2019 aveau o pensie medie lunară în valoare de 97 de euro. Ei au nevoie de un guvern social democrat, nu de unul liberal, asociat Partidului Popular European.

Autor: Victor Nichituș

Total
0
Shares
 
Total
0
Share