Guvernul de război al Israelului a fost dizolvat de premierul Benjamin Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dizolvat cabinetul de război format din șase membri, într-o mișcare previzibilă, după ce Benny Gantz, unul dintre cei trei membri ai cabinetului, a părăsit coaliția săptămâna trecută, notează Times of Israel.

„Cabinetul de război a fost format la cererea liderului partidului Unitatea Națională Benny Gantz, dar de când a demisionat, nu mai este nevoie de cabinet”, a declarat Netanyahu.

Gantz s-a alăturat coaliţiei acestuia şi Cabinetului de război în primele zile ale războiului, într-un gest de unitate naţională. Acesta și-a dat demisia acuzându-l pe Netanyahu de interese politice personale.

Plecarea lui Gantz l-a lăsat pe Netanyahu şi mai îndatorat aliaţilor săi, care adoptă o linie dură în ceea ce priveşte negocierile pentru încetarea focului şi eliberarea ostaticilor şi care consideră că Israelul ar trebui să ocupe Gaza şi să reconstruiască aşezările evreieşti de acolo.

Se așteaptă acum că Netanyahu să ia deciziile cu privire la războiul din Gaza cu un grup mic de miniștri, solicitând în același timp aprobarea finală din partea cabinetului de securitate mai larg, transmite Times of Israel.

Decizia de a desființat cabinetului de război al Israelului îi va dezamăgi pe partenerii de coaliție ai lui Netanyahu care doresc să extindă influența asupra războiului din Gaza și care au făcut eforturi pentru înființarea unui nou cabinet de război după demisia lui Gantz, transmite Al Jazeera.

Ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich și ministrul Securității Naționale Itamar Ben-Gvir, care au cerut Israelului să continue bombardarea Fâșiei Gaza în ciuda solicitărilor de reținere din partea aliaților, inclusiv a Statelor Unite, au cerut formarea unui nou cabinet de război cu o coaliție formată din liderii partidului aflat la guvernare.

Total
0
Shares
Total
0
Share