Guvernul Franței a donat generatoare puternice pentru 12 spitale din Republica Moldova

12 spitale din Republica Moldova, raionale, municipale și republicane au recepționat generatoare electrice, care urmează să asigure instituțiile medicale cu curent electric în situațiile de urgență. Donația, în valoare de peste 245 de mii de euro, care este acompaniată de suportul echipelor tehnice ale Electriciens sans Frontières, face parte din suportul oferit Republicii Moldova de către Guvernul Franței în cadrul Echipa Europa – Uniunea Europeană și Statele Membre – prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene.

Cele 12 generatoare electrice au fost transmise astăzi, 21 decembrie 2022, în cadrul unui eveniment festiv la care au participat Lilia Gantea, secretar general de stat în cadrul Ministerului Sănătății, ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova, Graham Paul și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Donația oferită prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE de către Guvernul Franței vine să ajute Republica Moldova să facă față consecințelor unei potențiale crizei energetice. „Acum, în plină iarnă, securitatea energetică este mai mult ca oricând o problemă majoră pentru Republica Moldova și pentru curajoasa sa populație. În acest context dificil, Franța este mândră să poată contribui, prin această donație de 12 generatoare, la consolidarea capacității de rezistență a spitalelor din Moldova și a sistemului de sănătate”, a menționat Graham Paul, ambasadorul Republicii Franceze în Republica Moldova.

Asistența umanitară va contribui la consolidarea capacităților sistemului de sănătate a spitalelor din Republica Moldova și la reziliența lor energetică. „Acest sprijin valoros este oferit prin intermediul Mecanismului de Protecție Civilă al UE ce permite Guvernului Republicii Moldova să-l primească mai rapid și într-un mod mai eficient. Acesta este modalitatea noastră de a ne exprima solidaritatea cu poporul Republicii Moldovei în aceste vremuri grele. Această donație este mărturia sprijinului continuu și generos al UE, oferit în spiritul Echipa Europa în contextul războiului din Ucraina”, a declarat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

În cadrul ceremoniei de transmitere a donației, secretara generală de stat a Ministerului Sănătății, Lilia Gantea, și-a exprimat recunoștința în adresa Republicii Franceze și UE pentru suportul oferit de-a lungul timpului și a precizat că astfel de echipament este vital instituțiilor medicale spitalicești. „Fiind în situații de criză, când atât de aproape, în Ucraina, avem război, precum și a riscului de deconectarea de la energia electrică, aceste generatoare sunt absolut necesare activității oricărei instituții medico-sanitare spitalicești. Cea mai mică pană de curent electric poate pune în pericol viața pacienților conectați la aparate medicale. De acestea generatoare se vor bucura 12 instituții medicale republicane, municipale și raionale… Aducem sincere mulțumiri Guvernului Republicii Franceze pentru această donație care va contribui într-o eventuală situație de sistare a livrării energiei electrice la asigurarea funcționalității instituțiilor spitalicești, precum și a asigurării securității pacienților conectați la echipamente vitale, în secțiile de terapie intensivă și sălile de operație”, a declarat Lilia Gantea.

Începând cu luna martie 2020, Republica Franceză și Uniunea Europeană au oferit Republicii Moldova ajutor substanțial pentru prevenirea și combaterea infecției cu Sars-Cov-2. Totodată, în contextul agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina, în luna martie 2022, Guvernul Franței a oferit Republicii Moldova 17 generatoare electrice, care au fost distribuite în spitalele din țară. Costul utilajelor a fost de peste 487 de mii de euro. Donația de atunci a venit la pachet cu un lot de ajutor umanitar pentru refugiații din Ucraina – printre care corturi, paturi, saci de dormit și truse de igienă – în valoare de 40 de mii de euro.

Total
0
Shares
Total
0
Share