Social

Guvernul Germaniei va finanţa construcţia unui apeduct magistral în Regiunea Centru

Pinterest LinkedIn Tumblr

Construcţia apeductului magistral Chişinău-Străşeni-Călăraşi va începe până la finele anului 2018. Proiectul va fi finanţat de Guvernul Germaniei, iar modalitatea de desfăşurare a fost examinată recent la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în cadrul primei şedinţe a grupului de lucru, transmite MOLDPRES.

Participanţii au discutat despre Studiul de fezabilitate al apeductului ce va fi realizat în vara anului curent.

„Am creat un grup de lucru pentru implementare, am negociat amendamentul pentru contractul de consultanță, a fost organizată ședința cu proprietarii cunoscuți și a fost solicitată decizia Consiliului municipal Chișinău, lucruri determinante pentru succesul și fiabilitatea proiectului. În perioada următoare va fi semnat amendamentul pentru contractul de elaborare a Studiului de fezabilitate, ce are drept scop coordonarea traseului apeductului cu proprietarii terenurilor intersectate de apeductul magistral și obținerea certificatelor de urbanism, iar spre sfârșitul anului vor începe lucrările propriu-zise”, a subliniat la şedinţă Ion Lică, șeful Serviciului pentru managementul proiectelor de mediu.

La întrunire au participat și reprezentanții autorităților publice locale de nivelul I și II din municipiul Chișinău, orașele Strășeni și Călărași, care au precizat că o provocare în implementarea proiectului ar putea fi faptul că proprietarii pe ale căror terenuri va fi amplasat traseul apeductului magistral nu și-au înregistrat proprietățile. Toate aceste detalii urmează să fie clarificate până la începerea lucrărilor.

Costul primei etape a proiectului constituie 16,5 milioane de euro, oferiți sub formă de grant, pe un termen de doi ani.

Extinderea sistemelor centralizate de alimentare cu apă şi asigurarea accesului populației la servicii publice de calitate este obiectivul Strategiei Naționale de Alimentare cu Apă și Sanitație.

loading...

Comments are closed.