Guvernul înăsprește pedepsele aplicate șoferilor care urcă la volan în stare de ebrietate

regulamentul circulatiei rutiere, accidente de pasti, accidente sarbatori, incalcari regulament, politia nationala, inspectoratul de patrulare, politia moldovei, securitate antiincendiara, securitate in trafic, masuri de securitate de sarbatori, sarbatori pascale, politia securitate, guvernul filip, poliția NU va mai scoate numerele de înmatriculare, la automobilele parcate neregulamentar

Pedepse grele îi așteaptă pe șoferii care urcă băuți la volan, transmite IPN cu referire la modificările aprobate de Guvern în multe acte legislative în vigoare.

Aceștia vor rămâne imediat fără permisul de conducere pentru o perioadă de la 6 luni în cazul primei abateri și până la 3 ani în cazul abaterii repetate. Termenul va fi stabilit de instanța de judecată în cel mult trei zile, iar în acest timp șoferii nu vor mai putea circula cu un permis provizoriu, noțiunea respectivă fiind anulată”, a comentat modificările ministrul de Interne Alexandru Jizdan, scrie IPN.

El a specificat că pentru cei care sunt depistați în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, sancțiunile vor fi și mai dure – permisul va fi anulat pentru 4 ani. Totodată, pentru condusul în stare de ebrietate avansată va fi exclusă amenda, aceasta fiind substituită cu munca neremunerată, până la 240 de ore, în folosul comunității.

Proiectul modificărilor mai exclude prevederile în legislație, care le dădea judecătorilor și procurorilor  o marjă de interpretare. Și anume, potrivit Codului penal (art. 55), cei care sunt prinși în stare de ebrietate avansată la volan pot fi eliberați de răspundere penală, dacă sunt la prima abatere sau dacă au la întreținere un minor. Această prevedere a fost anulată.

Pentru a perfecta un permis nou șoferii vor susține repetat examenul auto. De asemenea, după expirarea termenului pentru care permisul a fost ridicat provizoriu sau anulat, o condiție obligatorie pentru obținerea acestuia este frecventarea de către șoferi a Programului anti-alcool și antidrog. Programul de 20 de ore va costa 4000 de lei (achitați din contul șoferului prins băut la volan).

Mașina șoferului aflat la volan în stare de ebrietate va fi transportată la o parcare specială în cazul în care șoferul nu este însoțit de către o persoană care este capabilă să conducă ori nu va găsi o persoană care să urce la volan în locul lui.

Prevederile noi se referă și la cazurile în care mașina a fost lăsată în loc interzis sau staționarea acesteia poate genera un pericol pentru interesul public. Astfel, mașinile urmează a fi transportate la o parcare specială, contra unei plăți de 250 de lei, achitată de șofer. Fiecare oră de parcare va costa de la 15 la 40 de lei, în funcție de tipul autovehiculului și perioada pentru care acesta rămâne parcat.

Printre alte modificări aprobate în scopul prevenirii accidentelor rutiere se numără și mărirea amenzilor pentru depășirea limitei de viteză. Astfel, pentru depășirea vitezei cu 10-20 km/oră, amenda maximă crește de la 600 la 900 lei. Cei care depășesc viteza cu mai mult de 40 km/oră vor fi amendați cu până la 1800 lei, față de 1500 lei cât era limita maximă până acum.

Prim-ministrul Pavel Filip și-a exprimat convingerea că aceste măsuri vor fi eficiente. „S-a lucrat mult asupra acestor proiecte, au fost implicați mulți oameni din domeniu, dar și din societatea civilă și săptămâna trecută am ajuns la un numitor comun, discutând pe larg aceste proiecte pe platforma Consiliului Național pentru Siguranța Rutieră”, a spus premierul.

Proiectele de lege aprobate de Executiv urmează a fi prezentate spre examinare Parlamentului.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share