Politic

Guvernul PAS facilitează contrabanda prin Transnistria, susține Alexandr Slusari

Pinterest LinkedIn Tumblr

Alexandr Slusari, președintele AO ”Forța Fermierilor”:

Au trecut aproape 3 luni de la decizia contradictorie a Comisiei Situației Excepționale, care a permis acces companiilor transnistrene la operațiunile valutare prin intermediul sistemului bancar al Moldovei. Chipurile acest lucru era necesar pentru deblocarea importurilor în regiunea transnistreană.

Totodată, în scurt timp a apărut statistica, publicată de Birou Reintegrării, care denotă cu lux de amănunte că în anul 2022 se atestă un import excesiv pe malul stâng al Nistrului. Adică se importă anumite mărfuri în cantități mult peste necesități interne ale Transnistriei. Cu alte cuvinte, de facto continuă concurența neloială și contrabanda cu unele produse, care se importă în regiunea separatistă fără impozitare și ele se comercializează ulterior pe malul drept al Nistrului.

Eu cer că domnul Serebrian, care era formal autorul ideii cu accesul firmelor transnistrene la tranzacțiile externe prin băncile noastre, să iasă cu informația publică pe acest subiect.

Societate are dreptul să cunoască câte companii transnistrene au deschis conturile valutare în băncile moldovenești în perioada iulie-septembrie 2022 și dacă acest lucru a fost autorizat de organele competente. Care este acea compania , care conform deciziei CSE din 28 iunie, este principalul administrator al fluxurilor valutare din Transnistria și cine sunt fondatorii acestei entități? Câte tranzacții de import pentru regiunea transnistreană au avut loc în ultimele trei luni prin intermediul conturilor deschise în băncile moldovenești? Dar dacă nu au fost asemenea tranzacții, atunci care a fost raționamentele deciziei CSE?

Domnule viceprim-ministru pentru reintegrare, nu vă pare că prea multe lucruri obscure se întâmplă în oficiul dumneavoastră? Dacă tăceți, atunci probabil trebuie să readresăm aceste întrebări către Dorin Recean. Am impresia că dânsului Transnistria mai mult îi place, decât Biroului pentru reintegrare.

loading...

Comments are closed.