Politic

Guvernul PAS va propune revenirea la vârsta de pensionare de 63 de ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul Gavrilița-PAS va anula în următoarele săptămâni legea prin care a fost redusă vârsta de pensionare. Despre aceasta a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, scrie primul.md

Acesta a declarat, la postul public de televiziune, că micșorarea vârstei de pensionare ar produce anul viitor cheltuieli suplimentare la buget de 1,6 miliarde de lei. Ministrul susține că pentru a evita aceste cheltuieli Guvernul va propune Parlamentului revenirea la legea anterioară, care prevede ieșirea la pensie la 63 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

”Nu este exclus să fie luată o decizie politică de a menține vârsta actuală de pensionare. Pentru că reducerea vârstei de pensionare ar costa bugetul de stat anul viitor 1,6 miliarde de lei și cam tot atâta peste doi ani. Dacă noi astăzi ca și stat spunem că avem 1,6 miliarde de lei pentru pensionari, cum ar fi mai corect să acordăm acești bani? Unor pensionari noi care să intre în sistem, care sunt încă relativ tineri și care sunt apți de muncă, știm că majoritatea pensionarilor tineri în continuare muncesc și primesc și salariu sau să o acordăm pensionarilor existenți, care deja au ieșit la pensie și au pensii foarte mici? Cred că a doua soluție este mai potrivită”, a menționat Spătari.

În opinia ministrului Muncii și Protecției Sociale, reducerea vârstei de pensionare este împotriva evoluțiilor demografice, economice, sociale și medicale.

”Nicio țară din lume astăzi, din Europa, nu reduce vârsta de pensionare, este o decizie populistă. Tendința în general în lume este de a crește vârsta de pensionare”, a spus ministrul.

În decembrie 2020, Parlamentul a votat inițiativa legislativă propusă de PSRM care prevede micșorarea vârstei de pensionare pentru femei până la 57 de ani și la 62 de ani pentru bărbați. Femeile care au născut și au educat cinci și mai mulți copii, vor ieși la pensie la 54 ani. Legea urmează să intre în vigoare din 01 ianuarie 2022. În anul 2016, Guvernul a decis majorarea etapizată a vârstei de pensionare până la 63 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

loading...

Comments are closed.