Guvernul planifică un împrumut de la BERD, de 143,5 milioane euro pentru Termoelectrica

Guvernul planifică contractarea de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a unui împrumut de 143,5 milioane de euro, pentru proiectul ”Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Chișinău”, scrie mold-street.com, citat de Radio Chișinău.

Potrivit Ministerului Energiei, acest proiect urmărește modernizarea și eficientizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, inclusiv tranziția la un sistem de distribuție pe orizontală a agentului termic.

Condițiile negociate pentru împrumut

Creditul BERD de 143,5 milioane euro ce urmează a fi aprobat în ședința de Guvern din 15 ianuarie 2025, reprezintă 44% din totalul finanțării proiectului, iar fondurile obținute prin acest împrumut vor fi recreditate către Termoelectrica pentru a sprijini proiectul de optimizare a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din Chișinău.

Printre condițiile negociate se numără – rata comisionului de angajament de 0,5% pe an și rată variabilă a dobânzii – EURIBOR 6 luni + 1%.

Tranșa 1 de 52,4 milioane euro are o perioadă de disponibilitate de până la șapte ani de la semnarea acordului.

Tranșa 2 de 60,2 milioane euro și

Tranșa 3 de 30,9 milioane euro au câte un termen limită de cinci ani, calculat de la datele respective de disponibilitate.

Suma minimă pentru tragere este de 100 000 euro, suma minimă pentru plată anticipată – 1 000 000 euro, iar suma minimă pentru anulare – 1 000 000 euro.

Se prevede că tranșa 1 a împrumutului va fi rambursată în 26 de rate semestriale egale (sau cât mai egale posibil), plătibile anual în 25 mai și 25 noiembrie. Prima rată va fi achitată la prima dată de plată a dobânzii care survine la sau imediat după împlinirea a cinci ani de la data semnării acordului de împrumut cu BERD, iar ultima rată va fi achitată la data de plată a dobânzii care survine la sau înainte de aniversarea a 18 ani de la data semnării Acordului.

Ce prevede proiectul

Acordul de împrumut reprezintă de fapt realocare a sumelor prevăzute anterior

proiectul stației electrice Back-to-Back de la sudul Republicii Moldova, care devenit neviabil, în contextul sincronizării sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și Ucrainei cu rețeaua ENTSO-E de la 24 februarie 2022..

De notat că Proiectul de modernizare parțială a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din mun. Chișinău necesită o investiție totală de 326 milioane euro ce va veni din următoarele surse.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (împrumut de 143,5 milioane EUR);

Banca Europeană pentru Investiții (împrumut de 143,5 milioane EUR);

Parteneriatul pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (grant de 15 milioane euro);
Programul de Investiții de Vecinătate al Uniunii Europene (grant de 24,5 milioane euro).

În cadrul acestui proiect, se prevede instalarea a 2.510 Puncte Termice Individuale și trecerea a 1.665 de blocuri de locuințe la un sistem de distribuție pe orizontală a agentului termic.

De asemenea, proiectul include 57 de proiecte-pilot care vor viza termoizolarea blocurilor selectate și instalarea sistemelor de distribuție pe orizontală în interiorul apartamentelor.

În plus, se vor reabilita rețelele termice primare și se vor construi două noi stații de pompare, asigurând astfel eficientizarea alimentării cu energie termică a orașului.

Cea mai importantă componentă a proiectului este tranziția la un sistem de distribuție pe orizontală a agentului termic, care va juca un rol esențial în creșterea eficienței energetice și optimizarea consumului de energie termică.

Total
0
Shares
1 comments

Comments are closed.

Total
0
Share