Guvernul Poloniei a decis să acorde 20 de milioane de euro, credit fără dobândă, Republicii Moldova

Guvernul Poloniei a decis să acorde 20 de milioane de euro, credit fără dobândă, Republicii Moldova pentru a face față dificultăților cu care se confruntă. Anunțul a fost făcut de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în cadrul unei conferințe comune cu președinta Maia Sandu, la Chișinău, transmite IPN.

Potrivit președintelui polonez, preocuparea sa principală ca președinte al Poloniei, dar și a Maiei Sandu, este ca statele în fruntea cărora se află, să supraviețuiască timpurilor grele care se atestă și să facă față tuturor dificultăților. Oficialul a remarcat că dificultățile sunt peste tot în lume și nu reies din decizii particulare. El și-a manifestat speranța ca Moldova să poată depăși vremurile grele, cu ajutorul organismelor europene. Andrzej Duda i-a dat asigurări Maiei Sandu că va vorbi personal cu oficiali europeni pentru ca piețele europene să se deschidă mai larg pentru exportul produselor moldovenești.

Totodată, el a remarcat că va sprijini încercările Republicii Moldova de a obține statut de țară candidat și ulterior țară membră a UE. În opina sa „este timpul ca UE să spună „da” tuturor națiunilor care sunt gata să devină parte a UE”, menționând că din punct de vedere politic, Republica Moldova își găsește tot sprijinul printre liderii UE.

În altă ordine de idei, președintele Poloniei și-a exprimat mulțumirile pentru întregul popor moldovenesc și președinta Maia Sandu pentru bunăvoința față de vecini, pentru primirea refugiaților în casele oamenilor ceea ce îi face să se simtă în condiții de siguranță.

La rândul său, președintele Maia Sandu, a relatat că, spre regret, vizita președintelui Poloniei are loc într-o perioadă complicată pentru Ucraina, pentru Moldova, pentru regiune și pentru întreaga Europă. Republica Moldova a condamnat ferm, din prima zi, războiul împotriva Ucrainei și la fel de ferm a chemat la restabilirea păcii. „Ne ghidăm, în contextul dat, de statutul nostru de stat neutru. Aceasta nu înseamnă, însă, a rămâne indiferent față de suferința altora. Cetățenii noștri și-au deschis casele și inimile pentru a acorda tot sprijinul umanitar necesar oamenilor care au suferit de pe urma acestui război”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a remarcat că aproape în o lună de război, în Moldova au intrat mai bine de 360 de mii de persoane din țara vecină. Aproape 100 de mii dintre ei se află în continuare aici, iar majoritatea sunt găzduiți de oameni, în casele lor. Ea a apreciat faptul că mai multe state membre ale Uniunii Europene și-au arătat disponibilitatea de a primi pe teritoriul lor refugiați din Ucraina care au intrat în Republica Moldova.

În opinia președintei, Moldova este și va fi afectată puternic din punct de vedere economic, pe termen lung, de războiul din Ucraina. Producătorii moldoveni nu mai pot exporta pe piețele din est din cauza luptelor care se duc pe teritoriul țării vecine. Importurile, la fel, au fost întrerupte. Antreprenorii care și-au pierdut veniturile din cauza închiderii accesului pe aceste piețe, sunt nevoiți să se adapteze rapid la noua realitate. „ În numele acestor antreprenori, a angajaților lor, solicităm ajutorul statelor membre ale Uniunii Europene. Deschiderea piețelor pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge în est din cauza războiului va fi apreciată ca un gest de sprijin clar și direct pentru producătorii moldoveni”, a spus șefa statului.

Maia Sandu a amintit că la 4 martie, Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană și și-a anunțat aprecierea pentru susținerea Varșoviei și a președintelui Poloniei personal pentru demersul european al Republicii Moldova. Totodată, Republica Moldova dorește să se asocieze mai activ la Inițiativa Celor Trei Mări, o platformă regională ce își propune consolidarea conexiunilor de infrastructură și a potențialului economic al țărilor din regiunea cuprinsă între Marea Neagră, Marea Baltică și Marea Adriatică. Participarea în această Inițiativă regională va permite țării să beneficieze de infrastructura europeană.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share