Economic

Guvernul refuză să anuleze impozitul pentru consumul de gaz natural aplicat cetățenilor și agenților economici

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul a respins propunerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) de a stabili cota TVA zero la gazele naturale și gazele lichefiate pentru a reduce cu 8% impactul majorării tarifului pentru consumatorii finali. Sindicatele au recomandat Executivului să includă în proiectul politici bugetar-fiscale pentru anul 2022 cota TVA zero atât la gazele importate, cât și la cele livrate pe teritoriul țării, precum și la serviciile de transport și de distribuție. Documentul a fost avizat de Guvern fără a lua în calcul solicitarea sindicatelor.
CNSM au venit cu inițiativa de a amenda Codul fiscal în contextul majorării tarifului la gaze naturale, începând cu 01 noiembrie 2021.

”Măsurile instituite de Guvern vor asigura doar compensarea parțială a creșterii tarifelor și doar pentru consumatorii casnici, fără a acorda suport întreprinderilor care în procesul tehnologic consumă gaze naturale, fapt care va conduce la creșterea prețurilor la produse alimentare și mărfuri, afectând puterea de cumpărare a populației”, menționează CNSM.

Suplimentar, în scopul protejării și susținerii producătorilor autohtoni, afectați atât de efectele pandemiei Covid-19, sindicatele au propus și micșorarea taxei pe valoare adăugată la produsele alimentare; articolele din tricotaj; zahărul din sfecla de zahăr; produse cosmetice și produsele de mașini agricole, inițiativă refuzată de Guvernul PAS.

Proiectul politici bugetar-fiscale pentru anul 2022 este trimis în Parlament spre avizare și aprobare.

loading...

Comments are closed.