Alte știri

Guvernul rus a anunţat primele țări incluse pe lista statelor neprietenoase

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul rus a anunţat vineri că Statele Unite şi Republica Cehă sunt considerate „neprietenoase” şi că misiunile diplomatice americane nu mai pot angaja personal local, în timp ce misiunile cehe ar putea angaja cel mult 19, relatează Reuters, sursă citată de Mediafax.ro

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luna trecută o lege menită să limiteze numărul persoanelor care lucrează la misiunile diplomatice străine şi la alte agenţii şi a ordonat guvernului să întocmească o listă a statelor „neprietenoase” care vor suporta restricţiile.

Relaţiile dintre Rusia şi Cehia au fost grav afectate luna trecută, când cehii au acuzat serviciile de informaţii militare ruse că se află în spatele exploziei din 2014 a unui depozit de muniţii şi au expulzat zeci de diplomaţi ruşi.

Rusia a respins acuzaţiile, a ripostat prin expulzarea diplomaţilor cehi şi a ordonat, de asemenea, cehilor să renunţe la majoritatea angajaţilor locali din Moscova.

Ministrul ceh de externe a declarat vineri că decizia rusă vine în contradicţie cu un acord internaţional care obligă ţările să permită funcţionarea misiunilor diplomatice.

loading...

Comments are closed.