Alte știri

Guvernul Sandu s-a angajat în faţa FMI să majoreze impozitele, după împrumutul de 46,5 milioane dolari

Pinterest LinkedIn Tumblr
După negocierile cu Guvernul Sandu, Fondul Monetar Internațional a aprobat reluarea finanțării R. Moldova. Aflat la Chișinău, reprezentantul FMI a precizat că anul acesta va putea fi eliberată o tranșă de 46,5 milioane de dolari, iar următoarea la începutul anului 2020.
Acordul convenit între Guvernul Sandu și experții străini urmează să fie aprobat de consiliului director al FMI în septembrie, luna în care bordul instituţiei se va întruni. Până atunci autoritățile moldovene trebuie să pună în aplicare acțiuni prealabil convenite de natură să asigure sustenabilitatea finanțelor publice.
 

Unul din angajamente este reechilibrarea bugetului, astfel Parlamentul ar urma să revizuiască bugetul de stat în luna august într-o sesiune extraordinară. Bugetul anului în curs conține un deficit de cinci miliarde de lei. Maia Sandu a declarat că extinderea programului cu FMI până în 2020 va permite Republicii Moldova să deblocheze prima tranşă din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro promis de UE în urmă cu trei ani.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Un alt angajament ţine de lărgirea bazei fiscale prin majorarea nu a taxelor, ci a numărului plătitorilor de impozite, a menţionat Maia Sandu: „Noi suntem determinaţi să majorăm treptat taxele şi să ne asigurăm că cei cu venituri mari plătesc aceste impozite”.

Programul cu FMI prevedea un împrumut salvator de aproape 180 de milioane de dolari acordat eșalonat din 2016. Ultimele două tranşe ale programului au o valoare totală de 66 de milioane de dolari. Guvernul a reuşit să obţină acum 70 la sută din această sumă, mai mult decât era prevăzut anterior. Ultima tranșă urmând a fi debursată anul viitor dacă vor fi respectate toate condiţiile.

Dacă banii de la FMI vor ajunge în luna septembrie în Moldova, atunci datoria externă a țării noastre va crește 46 500 000 dolari SUA, bani care va trebui să-i întoarcem în anii viitori.

loading...

Comments are closed.