Hărțuirea sexuală ar putea fi reglementată de lege. Angajatorii se vor alege cu amendă dacă nu vor reacționa cuvenit

Prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale va fi reglementată mai clar în legislația națională. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga, care vine să îmbunătățească cadrul legislativ în domeniu, prin modificarea a opt acte legislative în acest sens.

Potrivit inițiativei legislative, prevenirea și examinarea sau soluționarea hărțuirii sexuale la locul de muncă vor fi reglementate și în Legea Sindicatelor, Legea privind Inspectoratul de Stat al Muncii, Codul Muncii, iar angajatorii vor răspunde contravențional dacă nu vor întreprinde măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazul când se constată acte de hărțuire sexuală. În acest sens va fi completat și Codul Contravențional.

Modificări de reglementare a fenomenului vor fi incluse și în Legea cu privire la avocatură, Legea cu privire la organizarea activității notarilor, Legea privind executorii judecătorești.

Inițiativa urmărește racordarea la standardele internaționale în domeniu, în special la Convenția de la Istanbul, semnată și ratificată de Republica Moldova.

Prin această inițiativă, fracțiunea PAS se alătură campaniei „Împreună spunem NU hărțuirii sexuale” – campanie națională de informare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la hărțuirea sexuală.

Datele statistice arată că fiecare a cincea femeie angajată din Republica Moldova este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă, iar 4 din 100 femei se confruntă cu forme grave de hărțuire. În pofida incidenței mari a cazurilor de hărțuire sexuală, doar 15% dintre femei au anunțat despre asemenea cazuri.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share