Hemoragiile interne reprezintă o problemă medico-socială extrem de importantă, care pune în pericol major viața pacientului. Aceasta afectează, în marea majoritate, persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani, apte de muncă. Cel mai frecvent hemoragiile interne se declanșează în rezultatul unor afecțiuni acute sau cronice ale tractului digestiv, cele mai periculoase surse de hemoragie fiind situate în partea superioară: esofag, stomac sau duoden.
Principalele surse de hemoragii digestive superioare sunt venele esofagiene varicos dilatate (numite varice) la pacienții cu boli cronice de ficat (hepatite și ciroze) și ulcerele gastro-duodenale acute sau cronice la pacienții cu boală ulceroasă.
Hemoragiile variceale esofagiene
Dintre hemoragiile tractului digestiv cele mai periculoase sunt hemoragiile variceale esofagiene care pot apărea în cazul progresării bolilor cronice de ficat, cum ar fi hepatita cronică și ciroza hepatică. Aceste maladii sunt însoțite de sindromul hipertensiunii portale, care este o reacție de acomodare a organismului pentru a asigura circulația optimală a sângelui prin ficatul afectat de procesul cirotic, care este posibilă doar la o presiune de perfuzie ridicată. Ficatul trebuie însă să lucreze normal, să purifice sângele în deplină măsură. Astfel, presiunea sângelui care este pompat în ficat din organele interne tot timpul se mărește. În condițiile în care presiunea portală este mare și rezistența la circulația intrahepatică tot crește, sângele caută căi de ocolire în jurul ficatului, formând varicele esofago-gastrice.
Varicele se formează din niște vene mici din stratul submucos al esofagului, prin care, în mod normal, sângele circulă spre ficat. Hipertensiunea portală inversează fluxul sanguin prin aceste vene și le dilată varicos până la diametru de un centimetru.
Varicele esofagiene se extind deseori în stomac, sunt destul de fragile și sângerează spontan și masiv. Cauza principală a hemoragiei variceale este criza portal-hipertensivă este o ascensiune bruscă a presiunii venoase în rezultatul unui efort fizic sau după o masă abundentă.
În hemoragiile variceale într-un timp foarte scurt se pot pierde litri de sânge. Pericolul este foarte mare. Uneori se întâmplă să reușim să oprim hemoragia, dar pierderile de sânge fiind atât de mari determină ficatul să nu mai reziste.
Simptome: Sunt destul de simple și bine definite. Este voma cu sânge. Este un semn când hemoragia deja a început. Este evident, dar nu e bine.
Varicele se formează pe parcursul mai multor luni și chiar ani. Oamenii știu prea puțin despre acest lucru, de aceea nu merg să facă controale medicale. Diagnosticul precoce, monitorizarea stării esofagului și stomacului are o însemnătate foarte mare.
Pacienții cu boli de ficat, chiar și în forme ușoare, dar mai ales cu ciroză formată, trebuie obligatoriu să facă examenul endoscopic.la examenul endoscopic de două ori pe an. Nu există niciun simptom care ar prevesti hemoragia.
Majoritatea bolnavilor cu ciroză hepatică vor dezvolta în timp hemoragii variceale. Varicele format în esofag sau stomac, inevitabil va da hemoragii peste o săptămână, lună, chiar și un an. Nu trebuie să ne facem iluzii, oricum se va întâmpla.
De obicei, decesul prematur în cazul pacienților cu boli hepatice se întâmplă din cauza complicațiilor, iar hemoragia este prima și cea mai severă dintre ele.
O pătrime dintre pacienții care vin la noi nici nu știu că au boală cronică de ficat, nu numai că au hepatită, dar deja ciroză, pentru că nu există simptome bine definite. Nu există dureri. Nu există manifestări evidente. Abia când pacientul devine icteric sau se mărește abdomenul în volum, formându-se ascită, abia atunci sesizează că are o problemă.
Continuare pe Sanoteca.md.