Economic

Hidrocentrala Electrică Moldovenească a crescut volumul de energie produsă!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Una dintre cele mai mari întreprinderi din regiunea transnistreană – Hidrocentrala Electrică Moldovenească (HCEM)– a produs, conform situaţiei la începutul lunii octombrie, 2.963 miliarde kW/h de electricitate, acest volum fiind cu 20% mai mare decît în aceeași perioadă a anului 2017, transmite noi.md.

În consecință, a crescut şi coeficientul de utilizare a capacității nominale de la 14,98% pînă la 18%. Acest lucru se datorează unei creșteri a livrărilor de energie electrică pentru export, precum și pe piața internă a Transnistriei, notează sursa citată. La fel ca și în anul 2017, gazul a fost elementul dominant în balanța de combustibil a stației, ponderea sa constituind 99,9%.

HCEM este una dintre cele mai mari centrale electrice din Europa de Est. A fost pusă în exploatare în anul 1964. Dispune de 12 unități de alimentare cu o capacitate nominală de 2.520 MW, dintre care doar două sau trei sînt implicate în proces. În perioada sovietică, stația nu numai asigura cu energie pentru toată Moldova și sudul Ucrainei, ci şi o exporta în Balcani, generînd, anual, 12-15 miliarde kW / oră de energie electrică. Proprietarul staţiei este grupul rus „Inter RAO”. Începînd cu anul 2009, HCEM este principalul furnizor de energie electrică în Moldova. Conform noului contract, pînă la sfîrșitul lunii martie, 2019, staţia va livra 70% din energia electrică importată de Moldova la un preţ de 50,2 USD / 1 MW / oră.

loading...

Comments are closed.