Alte știri

Hidrologii au avertizat asupra creşterii nivelului apei în Nistru

Pinterest LinkedIn Tumblr

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, pentru perioada 18-21 iunie, avertizare hidrologică de creştere a nivelului apei în râul Nistru.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Potrivit hidrologilor SHS, prognoza este în legătură cu mărirea deversării apei din Lacul de Acumulare Dnestrovsk (râul Nistru) până la 400 metri cubi pe secundă.

„Centrul hidrologic prognozează, pentru intervalul 18-21 iunie, creșterea nivelului apei față de nivelul din 18 iunie, pe sectorul oraşul Soroca–oraşul Camenca, cu 0.4-1.2 metri. Apa se va scurge în limitele albiei minore”, indică Serviciul Hidrometeorologic.

Potrivit specialiştilor instituţiei, luna iunie este caracterizată de producerea viiturilor pluviale frecvente pentru râurile şi cursurile de apă ale ţării. Numărul viiturilor pluviale în această lună se măreşte de la 50% până la 200 % în comparaţie cu luna mai.

“Pericol sporit de producere a viiturilor pluviale prezintă sectorul râului Prut în amonte de lacul de acumulare Costeşti-Stânca. În aval, sectorul este protejat de lacul de acumulare Costeşti-Stânca cu regularizare sezonieră. De asemenea, un risc major îl prezintă scurgerile pe pantă cu subinundații locale și producerea inundațiilor rapide. Regimul apei râului Nistru este regularizat de lacurile de acumulare Dnestrovsk și Dubăsari”, explică SHS.

În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului atenţionează ca „administrația publică locală, agenții economici, în subordinea cărora se află lacuri de acumulare, să acorde atenție stării barajelor, podurilor şi căilor de evacuare a apei”.

loading...

Comments are closed.