Actual

Human Rights Watch acuză guvernarea de la Chișinău de discriminare și tratament inegal în procesul de gestionare a crizei refugiaților ucraineni

Pinterest LinkedIn Tumblr

Human Rights Watch (HRW) critică autoritățile din Republica Moldova pentru modul în care au gestionat criza refugiaților din Ucraina și în special al celor de etnie romă.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Într-un raport publicat, astăzi, 25 mai, susțin că autoritățile moldovenești au ales metoda izolării romilor refugiați din Ucraina, ceea ce constituie ” un tratament inegal și discriminatoriu”.

”Pe fondul atitudinilor discriminatorii omniprezente față de romi, autoritățile guvernamentale au permis și, în unele cazuri, au îndrumat personalul și voluntarii să cazeze refugiații romi în unitățile administrate de guvern”, se spune în document.

”Autoritățile moldovenești au oferit sprijin critic persoanelor care fug din Ucraina, dar asta nu scuză segregarea refugiaților romi. Indiferent de problemele economice și sociale cu care se confruntă Moldova, Guvernul are responsabilitatea de a se asigura că refugiații nu sunt discriminați pe criterii etnice”, a declarat reprezentantul Human Rights Watch, Anastasia Kroupe.

Amintim, acesta nu este primul scandal legat de criza refugiaților ucraineni în care sunt implicate autoritățile moldovenești.

Agenția ONU pentru refugiați a respins criticile președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în legătură cu ajutorarea refugiaților ucraineni din Republica Moldova.

Ofițerul de legătură cu autoritățile publice de la Chișinău al Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR), Sergiu Găină, a declarat, pentru Europa Liberă, că UNHCR a oferit până acum indemnizații lunare unui număr de 51 de mii de refugiați, iar 8 mii dintre ei au primit indemnizația lunară și a doua oară.

Săptămâna trecută, Grosu a declarat, într-un interviu pentru postul public de radio, că Agenția ONU pentru refugiați acționează foarte lent și din 92 de mii de refugiați au primit ajutoare doar 30 de mii.

La rândul său, oficialul UNHCR a declarat că președintele Parlamentului operează cu cifre vechi de două-trei săptămâni.

Între timp, premierul Natalia Gavrilița a declarat, la Davos, unde participă la Forumul Economic Mondial, că este mândră de felul cum a gestionat criza refugiaților ucraineni.

loading...

Comments are closed.