Iată când în Republica Moldova a fost cea mai GEROASĂ, dar și mai CĂLDUROASĂ iarnă

Frigul nu îmbolnăvește, Copiii trebuie să stea cât mai mult afară, chiar și iarna, raceala, la medic, sanatate copii, parinti la spital, mame copii

Temperatura medie a aerului pe parcursul iernii constituie, în R. Moldova, între -1,2 și -3,3 grade Celsius.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cea mai rece iarnă înregistrată până acum în R. Moldova a fost cea din anii 1953 – 1954, când temperatura medie a aerului a fost de -8…-9 grade Celsius, fiind cu 6-7 grade sub valorile normei.

Сea mai caldă a fost iarna 2006 – 2007, când temperatura medie a aerului a constituit +1…+3 grade Celsius, depăşind norma cu 4 – 5 grade Celsius.

Aceleași date arată că cea mai joasă temperatură a aerului în sezonul de iarnă a fost semnalată pe 20 ianuarie 1963 – de minus 35,5 grade Celsius, în satul Brătuşeni, raionul Edineţ. Iar cea mai ridicată – pe 26 februarie 1990, când au fost plus 23,3 grade Celsius la Tiraspol.

Totodată, cea mai timpurie iarnă pentru toată perioada de observaţii instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului s-a instaurat la 9 noiembrie 1988.

Pe teritoriul Republicii Moldova, stratul de zăpadă se stabileşte pretutindeni de obicei către sfârşitul primei decade a lunii decembrie. Însă, în unii ani, stratul de zăpadă se poate forma doar în a doua jumătate a lunii ianuarie (1959, 1960).

Strat de zăpadă stabil, care se menţine cel puţin o lună, se formează în peste 50% din ierni doar în raioanele de nord şi nord-est, iar în restul teritoriului țării – mai rar. Cea mai îndelungată perioadă de menţinere a stratului de zăpadă a fost în iarna 1995 – 1996, când acesta s-a menţinut pe parcursul întregului sezon de iarnă.

Grosimea stratului de zăpadă pe teritoriul republicii nu este prea mare. Valoarea medie a grosimii maxime a stratului de zăpadă pe parcursul iernii în sectoarele deschise constituie 10 – 20 de centimetri. Сea mai mare grosime decadică a stratului de zăpadă a atins 89 de centimetri la Briceni, în decada a doua a lunii martie din anul 1973.

Sursa: ziarulnational.md

Citește și: Cele mai intense răciri în Republica Moldova din ultimii 65 de ani

Total
0
Shares
Total
0
Share