Iată ce trebuie să facă moldovenii cu pașaport românesc din Marea Britanie pentru a rămâne legal acolo după Brexit

brexit, marea britanie, uniunea europeana, george soros

Românii din Marea Britanie vor putea, în anumite condiții, să rămână legal acolo și după Brexit. Aceasta se va întâmpla atât în scenariul ieșirii conform acordului încheiat între Guvernul de la Londra și Uniunea Europeană (UE), cât și în ipoteza ieșirii fără niciun acord, conform unui comunicat al MAE. Aceste informații sunt cu atât mai importante cu cât termenul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se apropie – e vorba de 31 octombrie 2019.

Românii din Marea Britanie vor putea să rămână legal acolo, chiar și după Brexit, dacă îndeplinesc o serie de condiții, conform unui comunicat apărut pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Este important de menționat că posibilitatea de menținere a reședinței legale, în Marea Britanie, va exista atât în cazul ieșirii Marii Britanii din Uniune, printr-un acord, cât și în ipoteza în care nu va exista niciun acord. Acest lucru a fost confirmat, luni, și de Ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

Condițiile care trebuie îndeplinite pentru obținerea statutului

Dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană conform acordului la care Guvernul acesteia a ajuns cu UE, „toți cetățenii români (precum și membrii de familie) […] vor putea continua să locuiască în Marea Britanie și să beneficieze de majoritatea drepturilor conferite de legislația UE și după data retragerii Marii Britanii din UE”, dacă vor fi îndeplinite anumite condiții. Acestea sunt:

  • acei cetățeni să aibă, până la 31 decembrie 2020, stabilită reședința legală în Marea Britanie;
  • acei cetățeni să obțină un nou statut (numit „settled status”) , în cel mult șase luni de la încheierea perioadei de tranziție (30 iunie 2021) – termenul-limită pentru aplicațiile de obținere a statutului;
  • statutul va putea fi obținut doar de cetățenii români care, la momentul solicitării lui, vor fi avut reședința legală, în Marea Britanie, pentru cinci ani, fără întrerupere;
  • cei care vor fi avut reședința legală pentru mai puțin de cinci ani vor trebui să aplice pentru un permis de reședință temporară (faptic, însă, ei vor putea să obțină statutul care să le permită să rămână pe teritoriul Marii Britanii fără întrerupere, după ce se vor fi împlinit cei cinci ani de reședință continuă; așadar, deși este numit „temporar”, statutul va fi transformat într-un unul pe perioadă nedeterminată, la termenul menționat anterior);
  • statutul va fi acordat pe o perioadă nedeterminată (însă va fi obligatoriu, pentru românii care îl dobândesc, să nu lipsească mai mult de cinci ani consecutivi din Marea Britanie, pentru a nu îl pierde);
  • în privința membrilor de familie (indiferent dacă locuiesc în Marea Britanie sau se alătură cetățenilor români de acolo), aceștia vor obține statutul de rezident permanent, în același condiții, dacă ei locuiesc sau se mută până la finalul perioadei de tranziție (31 decembrie 2020); după această dată, doar membrii apropiați de familie (soți, parteneri civili, părinți și bunici aflați în întreținere, copii aflați în întreținere) vor putea să se alăture, însă relația de familie trebuie să fi existat la 31 decembrie 2020.

Ce se întâmplă dacă Marea Britanie părășește Uniunea fără un acord

În ipoteza în care ieșirea Marii Britanii din UE se va face fără un acord, Guvernul a declarat că va continua implementarea procedurilor menționate mai sus, însă cu anumite modificări ale termenelor:

  • termenul limită pentru aplicații nu va mai fi 30 iunie 2021, ci 31 decembrie 2020, conform Guvernului Marii Britanii;
  • termenul la care solicitanții trebuie să fi avut reședința pe teritoriul Marii Britanii nu va mai fi 31 decembrie 2020, ci data ieșirii (la acest moment, 31 octombrie 2019);
  • membrii de familie trebuie să locuiască sau să se fi mutat în Marea Britanie până la 31 octombrie 2019;
  • dacă e vorba de membrii de familie apropiați (mutați ulterior ieșirii), va exista o data limită la care aceștia se pot alătura cetățenilor români rezidenți în Marea Britanie (29 martie 2022) și relația de familie trebuie să fie existat la 31 octombrie 2019.

Având în vedere evoluțiile actuale din Marea Britanie (suspendarea Parlamentului până la 14 octombrie), scenariul ieșirii acesteia din UE, fără un acord, este unul real. Așadar, este important să se ia în considerare și ultimele dăți.

Urmeaza sa beneficiezi de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani si nu stii care este valoarea indemnizatiei pe care o vei primi de la stat? Calculeaza acum pe calculatorvenituri!

Sursa: avocatnet.ro

Total
0
Shares
 
Total
0
Share