Iată cele mai ciudate festivaluri din lume. De la căratul soției în spate, săritul peste bebeluși, la vrăjire a viermilor

Cele mai ciudate festivaluri din lume atrag în fiecare an zeci de mii de oameni care vor cu orice preț să se distreze într-un mod inedit. Căratul soției în spate, alergatul la vale după o roată de cașcaval sau săritul peste bebeluși sunt câteva dintre competițiile organizate la cele mai bizare festivaluri din lume.

Festivalul Burning Man, organizat în deșert

Festivalul de muzică și artă „Burning Man” are loc în fiecare an în deșertul american Nevada, la sfârșitul lunii august. Peste 80.000 de oameni se adună aici pentru a pune bazele Black Rock City, un oraș care există doar timp de nouă zile, între 25 august și 2 septembrie, scrie Forbes.

Numele festivalului provine de la obiceiul de a se incendia o marionetă uriașă, care este aprinsă în ajunul încheierii evenimentului cultural.

La festivalul de artă participă zeci de artiști care au rolul de „piromani”. Prin forma de exprimare, festivalul „Burning Man” este considerat ca fiind unul dintre cele mai importante evenimente culturale din lume. Anul acesta, artiștii au fost inspirați să creeze opere, având ca temă „metamorfoza”.

Mad Max, festivalul organizat unde se testau focoase nucleare

Începând din 2011, sute de fani ai peliculei „Max Max”, în regia lui George Miller, se adună în fiecare an în apropierea deșertului Mojave din sudul Californiei pentru a recrea atmosfera din filmul SF. Evenimentul „Wasteland Weekend”, considerat cel mai mare festival post-apocaliptic, este organizat într-o zonă deșertică unde, începând din 1951, au fost testate un număr de 928 de focoase nucleare în timpul Războiului Rece, notează The Guardian.

Timp de cinci zile, participanții încearcă să se transforme în protagoniști ai filmului „Mad Max”. Îmbrăcați în costume din piele, uniforme militare sau haine sport, aceștia îndură temperaturile ridicate din deșert și se adăpostesc în corturi ancorate cu bețe speciale pentru a nu fi luate de vânt în timpul furtunilor de nisip.

Festivalul internațional de vrăjire a viermilor

Competiția inedită este organizată în luna mai, satul Blackawton din sudul Angliei. Concurenții au la dispoziție o suprafață de un metru pătrat de pământ de pe un câmp. De acolo, ei trebuie să ademenească timp de 15 minute cât mai mulți viermi, potrivit publicației Reader’s Digest.

Tehnica prin care sunt „vrăjiți” viermii să iasă la suprafață diferă de la concurent la concurent. Unii dintre ei ademenesc nevertebratele prin cântece, în vreme ce alții irigă parcela pentru a simula o ploaie de primăvară.

Singura regulă a competiției bizare este că viermii nu pot fi scoși la suprafață prin săparea pământului. Există, însă și pedepse. Cei care nu respectă singura regulă sunt puși la stâlpul infamiei pentru a fi umiliți în public.

 

Festivalul aruncatului cu excremente de elan

În luna iulie, oamenii din Talkeetna, un orășel din statul american Alaska, văd cum din cer cad…excremente de elan. Este vorba despre o competiție bizară în care localnicii trebuie să arunce la punct fix pungi cu fecale de elan, vopsite în culoare albă. Acestea sunt lansate din elicopter sau din baloane cu aer cald, iar localnicii pun pariuri despre locul în care vor ateriza fecalele. Evenimentul a devenit cunoscut în 2009, când mii de turiști au venit să vadă competiția neobișnuită care este organizată de peste 37 de ani.

 

Festivalul săriturilor peste bebeluși, organizat în Spania

De aproape 400 de ani, bărbați costumați în diavoli sar peste bebeluși în localitatea Castrillo de Murcia din Spania, pentru a-i „spăla” de păcate și de a-i feri de boli și de spirite rele. În fiecare an, de sărbătoarea catolică Corpus Christi, bebelușii născuți în ultimele 12 luni sunt puși pe saltele pentru ca „întruparea” diavolului să sară peste ei.
Reprezentanții Bisericii Catolice au încercat să se distanțeze de festivalul, în care sunt combinate ritualuri păgâne cu obiceiuri catolice.

 

Campionatul de cărat neveste în spate

În Sonkajärvi, un orășel din centrul Finlandei, are loc campionatul de cărat neveste în spate. Bărbații trebuie să-și ducă în spate soțiile în cadrul unei curse cu obstacole, desfășurată contracronometru pe o distanță de 253,5 metri. Sunt premiați concurenții cei care sunt cei mai rapizi, puternici, amuzanți și bine constumați. Competiția neobișnuită are la bază o legendă despre un baron local. Cândva , pe la anul 1800, acesta a furat mai multe bunuri, precum și soțiile sătenilor. Concursul este organizat în mai multe țări din lume, astfel de evenimente având loc în Statele Unite, Hong Kong sau în India.

 

Naki Sumo, competiția din Japonia în care sumotorii luptă cu bebeluși în brațe

Concursul bizar are loc în aprilie în Tokyo, capitala Japoniei. Potrivit regulamentului, doi luptători sumo urcă în ring, fiecare având în brațe un bebeluș. Scopul uriașilor este să facă să plângă bebelușului aflat în brațele rivalului.

Unii consideră competiția ca fiind amuzantă, în timp ce alții cred că este traumatizantă pentru bebeluși. În schimb, părinții din Japonia cred că micuții vor avea parte de noroc și vor fi ocrotiți de spiritele rele dacă sunt încredințați, cel puțin pe durata concursului, luptătorilor sumo.

 

Noche de Rábanos sau Noaptea Ridichilor

Deși pare a fi numele unui film de groază, „Noaptea Ridichilor” este o sărbătoare care are loc în fiecare an, în Mexic , în preajma Crăciunului pe 23 decembrie. Tradiția spune că oamenii din localitatea Oaxaca au început sculpteze ridichiile pentru a atrage cât mai mulți clienți. Pentru că ajung să cântărească peste trei kilograme, ridichiile ajung să ia forma unor structuri uriașe, cum ar fi zgârie-norii.

 

Campionatul de rostogolit cașcavalul

Campionatul de rostogolit cașcavalul este organizat anual, în luna mai, localitatea britanică Gloucester. Zeci de aventurieri se întrec pe dealul „Cooper’s Hill”, nu la urcat dealul, ci alergând la vale, în încercarea de a prinde o roată de cașcaval care se rostogolește. Este desemnat câștigător concurentul care prinde roata de cașcaval și o ridică deasupra capului, în semn de victorie. Marele premiu este o roată de cașcaval, precizează Reader’s Digest.

Considerat o tradiție în Marea Britanie, festivalul de rostogolit roata de cașcaval se soldează cu zeci de victime. De exemplu, în 2008, 20 de tineri, care alergau după roata de cașcaval, au fost răniți, după ce s-au rostogolit zeci de metri până la poalele dealului.

„La Tomatina”, cea mai mare bătaie cu mâncare

În fiecare an, orășelul Bunol din Spania găzduiește festivalul „La Tomatina”, considerat cea mai mare bătaie cu mâncare din lume, potrivit portalului brightside.me. Organizatorii aduc numeroase camioane cu roșii pentru a fi siguri că există suficientă „muniție” pentru luptă. Timp de o oră, străzile din Bunol sunt inundate de sos de roșii și de mii de oamenii puși pe distracție. Regulile concursului sunt simple: strivește roșiile înainte de a le arunca, nu aduce obiecte ce pot accidenta concurenții, folosește haine și pantofi vechi de care să nu-ți pară rău și respectă-i pe cei care participă la festival.

 

 

Total
0
Shares
Total
0
Share