Iată de ce este bine să bem dimineaţa lapte de capră

Lapte de capră, beneficiile laptelui de capră, de ce e bine să bei lapte de capră, lapte de capră sau de vacă

Laptele de capră este hrănitor, benefic pentru sănătate şi are foarte puţine efecte secundare, spre deosebire de cele întâlnite în cazul consumului de lapte de vacă. Chiar dacă este mai greu de găsit, acest aliment este foarte bun pentru o dietă echilibrată.

În aparenţă, sunt foarte multe asemănări între laptele de vacă şi cel de capră. Sunt totuşi şi câteva diferenţe semnificative care au impact în toleranţă şi gust, scrie adevarul.ro.

E bine de ştiut că laptele de capră este puţin mai sărac în lactoză decât cel de vacă.

Atunci când trec de la produsele de vacă la cele de capră, chiar şi persoanele cu intoleranţă la lactoză se pot bucura în continuare de lactate pentru o alimentaţie echilibrată.

Principala proteină pe care o găsim în cele două tipuri de lapte este cazeina. La vaci, vorbim însă de cazeina alpha, în timp ce la capre există cazeina beta.

Alergiile apar când imunoglobina E se fixează pe moleceulele din mâncare. Pentru că proporţiile cazeinei sunt diferite în cele două tipuri de lapte, uneori persoanele alergice la laptele de vacă vor tolera laptele de capră.

De asemenea, grăsimea din laptele de capră poate fi digerată mai rapid decât cea din laptele de vacă. Laptele de capră conţine mai multe trigliceride cu lanţ mediu, un tip special de grăsimi care sunt abosrbite direct în sânge.

 ”Laptele de capră este mai uşor asimilabil, pentru că după ingerare se transformă în fulgi şi este atacat mai uşor de enzimele digestive. Laptele de vacă formează un coagul şi este mai greu digerabil şi creează o stare de disconfort pentru unii consumatori”, spune Marian Dumitru, medic veterinar.

Laptele de capră conţine foarte mulţi nutrienţi. Un singur pahar ne oferă un sfert din doza zilnică necesară de calciu şi vitamina A. Este bogat în fosfor şi vitamina D, elemente esenţiale pentru sănătatea oaselor.

Calitatea laptelui de capră se păstrează şi în derivatele acestuia.

”Brânza din acest lapte este bine tolerată de consumatori, pentru că are un conţinut ridicat de minerale, aminoacizi vitali. Se recomandă proaspătă şi puţin sărată”, spune medicul veterinar Marian Dumitru.

Specialiştii ne recomandă să începem ziua cu o cană de lapte de capră, consumată împreună cu 50 grame de cereale integrale sau biscuiţi digestivi şi fructe.

Astfel ne asigurăm carbohidratii necesari micului dejun, toţi aminoacizii esenţiali, o cantitate semnificativă de fibre, dar şi lipidele necesare transportului vitaminelor A, D, E şi senzaţiei de saţietate.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share