Externe

IBM părăsește definitiv Rusia: Lichidează afacerea și concediază angajații

Pinterest LinkedIn Tumblr

Corporația americană IBM a anunțat că părăsește definitiv Rusia. Aceasta a expediat angajaților săi o ultimă scrisoare prin care anunță concedierea angajaților filialei deținute în Federația Rusă.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

După ce, acum câteva luni, IBM și-a înghețat mai multe operațiuni, anunțul cel mai recent făcut de aceasta a devenit încetarea activității pe piața rusă și concedierea personalului. Scrisoarea obținută de Reuters, prin care CEO-ul companiei, Arvind Krishna, anunță angajații reprezentanței din Rusia despre eliberarea acestora din funcție și, implicit, despre părăsirea Rusiei, arată că principala cauză a deciziei ar fi sancțiunile impuse țării din cauza războiului declanșat de aceasta în Ucraina acum trei luni.

„Având în vedere consecințele războiului care se ramifică din ce în ce mai mult și incertitudinea pe termen lung a efectelor războiului care continuă să crească, acum noi am luat decizia de a efectua lichidarea în mod organizat a afacerii IBM din Rusia”, a menționat Krishna. La scurt timp după diseminarea mesajului despre renunțarea la afacerea din Rusia și concedierea angajaților, site-ul IBM din Rusia a devenit nefuncțional. IBM figurează pe lista numeroaselor companii care și-au suspendat serviciile în Rusia atunci când președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie. Cu toate acestea, printr-un ordin al directorului companiei, Arvind Krishna, corporația americană nu a încetat să achite salarii angajaților, anunțând luna trecută că angajații nu poartă nicio vină în situația creată și că aceștia nu ar trebui să sufere de pe sancțiunilor impuse conducerii ruse, relatează site-ul britanic de știri „The Register”.

Tot atunci însă CEO-ul subliniase că posibilitățile IBM de plată a salariilor ar putea fi în pericol, pe măsură ce sancțiunile avansează și se extind gradual asupra tot mai multor ramuri, iar capacitățile de plată ale companiei „ar putea și ele să dispară”. Nu se cunoaște deocamdată dacă decizia finală a corporației de a părăsi Rusia a fost legată inclusiv de incapacitatea de plată în continuare a salariilor angajaților.

Potrivit departamentului economic al IBM, hotărârea de a îngheța afacerea din Rusia i-a adus companiei pierderi de aproximativ 300 de milioane de dolari. Dar, conform datelor statistice disponibile furnizate de departamentele financiare ale mai multor companii, aceste cifre reprezintă niște valori medii pentru corporațiile de tehnologie care s-au aliniat sancțiunilor impuse Rusiei din cauza deciziei de a invada Ucraina.

Nu se cunoaște deocamdată câți angajați vor fi afectați de deciziile cele mai recente ale IBM, însă Reuters anunța în martie că personalul filialei din Rusia s-ar ridica la 1000 de muncitori.

 

 

loading...

Comments are closed.