Ideea unor discuții de pace cu Ucraina fără Rusia este absurdă, spune Peskov

Dmitri Peskov

Kremlinul a declarat luni că ideea de a organiza discuții de pace fără Rusia este ridicolă, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că speră să organizeze un summit de primăvară în Elveția pentru a discuta viziunea sa de pace cu aliații Kievului, scrie reuters.com

„Am spus în repetate rânduri că acesta este un format ciudat, ca să spunem așa, pentru că anumite planuri de pace sunt puse în aplicare fără participarea Rusiei, ceea ce în sine este frivol și chiar ridicol”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Șeful de cabinet al lui Zelenski, Andriy Yermak, a declarat duminică, totuși, că un proiect rezultat din Summitul din Elveția ar putea fi predat Rusiei la o dată ulterioară.

„Poate exista o situație în care să îi invităm împreună pe reprezentanții Federației Ruse, unde li se va prezenta planul în caz că cel care reprezintă țara agresoră la acea vreme va dori să pună capăt cu adevărat acestui război și să revină la o pace justă”, a spus Yermak.

După doi ani de război, Rusia deține doar o cincime din teritoriul Ucrainei recunoscut internațional. Moscova a declarat în repetate rânduri că este deschisă negocierilor, dar că acestea trebuie să recunoască „noile realități de pe teren”. Ucraina cere restabilirea integrității sale teritoriale și retragerea completă a forțelor rusești.

Reuters a relatat în exclusivitate luna aceasta că Putin a trimis semnale Statelor Unite în 2023, public și privat, prin intermediari, inclusiv prin partenerii arabi ai Moscovei din Orientul Mijlociu, că era pregătit să ia în considerare un armistițiu în Ucraina care ar îngheța conflictul pe liniile actuale.

O sursă din SUA a negat că au existat contacte oficiale și a spus că Washingtonul nu se va implica în discuții care nu o implică pe Ucraina.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share