Alte știri

IFAD va oferi un nou suport financiar Republicii Moldova printr-un proiect de îmbunătățire a capacităților pentru transformarea zonei rurale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fondul Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) va oferi suport financiar Republicii Moldova pentru un nou proiect în sectorul agroalimentar: ”Îmbunătățirea capacităților pentru transformarea zonei rurale” (IFAD VIII). Reprezentanții părților implicate în proiect, s-au reunit, astăzi, în cadrul unei ședințe on-line pentru a discuta despre activitățile de lansare a proiectului și a puncta obiectivele majore.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, și-a exprimat gratitudinea pentru IFAD ca fiind unul din cei mai valoroși parteneri de dezvoltare ai segmentului agroalimentar.

„Pe parcursul a 20 ani de investiții a fondurilor IFAD în țara noastră au fost semnate 8 acorduri de finanțare cu IFAD, portofoliul valorificat constituind circa 100 mln USD, din cele 137 mln USD existente. Printre cele mai importante rezultate menționăm: debursarea a peste 5000 credite și împrumuturi, inclusiv 900 – pentru tinerii antreprenori; crearea a peste 20 mii de locuri de munca; dezvoltarea a peste 100 proiecte de infrastructură economică rurală; crearea a 11 școli de câmp pentru instruirea în domeniul agriculturii conservative; acordarea a peste 200 granturi aferente schimbărilor climatice; instruirea a peste 3 mii de producători agricoli – pe segmentul tehnologiilor conservative de lucrare a solului. Pentru aceste rezultate concludente, Vă mulțumim!”, a reliefat ministrul Perju, în discuția cu participanții la ședință.

Totodată, oficialul a menționat că prin activitățile în proiect, Guvernul își propune să dezvolte sectorul agroalimentar, pe fundalul vulnerabilității acestuia la un șir de provocări complexe, precum: schimbările climatice, fluctuațiile economice, migrația masivă a populației din zonele rurale, veniturile mici, dar și insuficiența forței de muncă.

„Cu suportul statelor-partenere și deschiderea comunității internaționale a donatorilor, Guvernul își propune să sporească imunitatea sectorului agroalimentar și să crească nivelul de trai în zonele rurale: să consolidăm politicile aferente segmentului agroalimentar prin aprobarea unor de documente strategice, menite să optimizeze dezvoltarea sectorului; să dezvoltăm rețele de alimentare cu apă pentru irigare și să ajutăm producătorii să procure și să pună în funcțiune echipamentul de irigare; să regenerăm și să extindem fâșiile forestiere și combatem defrișările ilicite, etc. Accente amplificate vor fi puse pe consolidarea cadrului normativ de implementare a Legii Zootehniei în redacție nouă, ce va crea premise de reglementare a sectorului zootehnic. Sunt obiective ambițioase, dar imperioase pentru fortificarea, modernizarea, pe alocuri și resetarea unor segmente importante ale sectorului agroalimentar, dar și a zonelor rurale, per ansamblu. Iar pe aceste filiere, IFAD a devenit un partener strategic de încredere și pe suportul acestuia mizăm și în continuare”, a adăugat ministrul în cadrul ședinței.

Bugetul total al proiectului va constitui circa 50, 5 milioane de euro. Din valoarea totală a investiției, contribuția IFAD va constituit 20, 7 milioane de euro.

loading...

Comments are closed.