Igor Dodon a avut o întrevedere cu ministrul de Externe al Republicii Turcia

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Cavușoglu, care se află în Republica Moldova într-o vizită oficială de două zile, informează Telegraph.md

Șeful statului a salutat prezența șefului diplomației turcești în țara noastră, constatând cu satisfacție caracterul ascendent al relațiilor bilaterale moldo-turce în toate domeniile de interes comun.

Dodon a apreciat faptul că astăzi, la Chișinău, a avut loc prima ședință a Grupului Comun pentru Planificare Strategică, care este un sub-mecanism al Consiliului pentru Cooperare Strategică la Nivel Înalt dintre Republica Moldova și Turcia.

Președintele amintește că acest mecanism a fost creat în cursul vizitei oficiale la Chișinău, în octombrie 2018, a Președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, când a fost semnată Declarația de Parteneriat Strategic. Prima ședință a Consiliului a avut loc la finele lunii decembrie 2019, în cadrul vizitei mele oficiale la Ankara.

Dodon a adus sincere mulțumiri Guvernului Turciei și poporului turc pentru ajutorul umanitar substanțial acordat Republicii Moldova în lupta contra COVID-19, precum și pentru asistența acordată în repatrierea cetățenilor RM, blocați din cauza pandemiei în Turcia și statele vecine.

De asemenea, șeful statului a exprimat gratitudine domnului Recep Tayyip Erdoğan pentru sprijin în soluționarea problemei de achiziționare din Turcia a 50 de ventilatoare medicale, atât de necesare poporului nostru în această perioadă.

Referindu-se la colaborarea în domeniul economic Dodon a salutat faptul că Turcia este al șaptelea partener comercial (cu o pondere de circa 7%) și al șaptelea ca importanță investitor în Moldova. La moment, în țară activează peste 1200 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumând aproape un miliard de lei.

Pe finalul întrevederii șeful statului și-a exprimat speranța că în comun vom depăși problemele provocate de pandemie și va fi posibilă organizarea în anul viitor a vizitei Președintelui Recep Tayyip Erdoğan în țara noastră.

Total
0
Shares
Total
0
Share