Oficial

Igor Dodon a avut o întrevedere cu președintele Moldovagaz

Pinterest LinkedIn Tumblr

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, care i-a comunicat despre rezultatele întrevederii recente de la Moscova cu Alexei Miller, președintele Consiliului de Administrare al companiei „Gazprom”.

Potrivit lui Ceban, în cadrul dialogului cu partea rusă s-a ajuns la o înțelegere de principiu conform căreia livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2020, va fi efectuată în volumele necesare. Amintim că termenul contractului actual cu „Gazprom” expiră la 31 decembrie curent.

În același timp, ținând cont de eventualele dificultăți legate de tranzitul de gaze naturale pe teritoriul Ucrainei, care ar putea apărea după 1 ianuarie 2020, „Moldovagaz” și „Gazprom” examinează posibilitatea includerii în contract a unor puncte suplimentare de primire-predare a gazelor naturale pentru consumatorii din Republica Moldova. Este vorba despre Stațiile de Măsurare Gaze de la hotarul Rusiei cu Ucraina, a României cu Ucraina și la granița de vest a Ucrainei cu statele UE.

De asemenea, este examinată posibilitatea livrării gazelor naturale rusești în regim revers pe traseul Bulgaria – România – Ucraina – Republica Moldova din partea „Fluxului turcesc”, prin sistemul de gazoducte magistrale transbalcanice, cu transmiterea lor către „Moldovagaz” la hotarul România – Ucraina (punctele de trecere a frontierei Isaccea / Orlovka).

În cadrul dialogului, s-a subliniat faptul că livrările de gaze naturale în perioada rece a anului este parte a securității naționale a Republicii Moldova. În acest sens, Vadim Ceban a dat asigurări că SA ”Moldovagaz” și SAP ”Gazprom” garantează livrările neîntrerupte ale gazelor naturale în țara noastră cu condiția menținerii tranzitului prin Ucraina sau pe traseul alternativ ”Fluxul turcesc”.

Președintele a apreciat înalt negocierile de la Moscova, în rezultatul cărora s-a ajuns la înțelegerea cu privire la micșorarea prețului gazelor naturale rusești pentru Moldova, de la 235 până la 173 de dolari, adică cu 62 de dolari mai ieftin, pentru o mie de metri cubi.

loading...

Comments are closed.