Igor Dodon a specificat ce întrebări fundamentale ar trebui să rezolve reforma constituțională

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon împreună cu președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin a participat la prezentarea cărții „Reforma constituțională în Republica Moldova (evaluări și perspective)”, transmite Telegraph.md

Coautori ai lucrării sunt Victor Pușcaș, ex-președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova și Valeriu Kuciuk, reprezentant al Parlamentului la Curtea Constituțională.

Lucrarea reprezintă o colecție de articole științifice și diferite materiale informaționale scrise de autori despre eventualitatea reformării Legii Supreme a Republicii Moldova (RM).

La prezentare au mai participat membrii Comisiei pentru reforma constituțională care a fost creată prin decret prezidențial, semnat de Igor Dodon în anul 2020.

Liderul socialist le-a adresat mulțumiri autorilor cărții și membrilor Comisiei respective pentru activitatea pe care au desfășurat-o.

Dodon a subliniat în mod special importanța reformei, întrucât forțele politice de dreapta încalcă sistematic Constituția, iar din anul 2013, acestea au transformat Curtea Constituțională într-un instrument de atingere a propriilor scopuri politice.

În același timp, fostul șef de stat consideră necesar să fie abordate o serie de întrebări fundamentale la care urmează să fie dat răspunsul în cursul reformei:

– Ce sistem politic este optim pentru Republica Moldova: o republică prezidențială sau parlamentară? Care sunt atribuțiile ramurilor puterii?

– Ar trebui să fie revăzut mecanismul de formare și spectrul de atribuții ale Curții Constituționale, deoarece numirea unor judecători de către parlament și guvern oferă oportunitatea de a exercita o influență politică directă asupra Înaltei Curți.

– Este necesară eliminarea unei probleme dintr-un articol al Constituției, care oferă posibilitatea de a lichida statul nostru. Reprezentanții Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) consideră că acest articol reprezintă o bombă cu efect întârziat și în acest caz, sunt necesare măsuri concrete. În același context, trebuie să revizuim prevederea legii care oferă dreptul persoanelor cu dublă cetățenie să ocupe funcția de judecător al Curții Constituționale.

”De asemenea, există necesitatea obiectivă de a organiza un referendum constituțional, în cadrul căruia poporul nostru să-și poată expune propria atitudine față de această problemă”, a mai adăugat Igor Dodon.

Citește și: DOC EXCLUSIVE // Maia Sandu îl ajută pe Vlad Filat să-și recapete 266 ha de terenuri agricole din proprietatea Caravita & Co

Total
0
Shares
Total
0
Share