Igor Dodon a stabilit prioritățile pentru 2018: Protejarea identității moldovenești în capul listei

igor dodon unionism, dodon statalist, identitate moldoveneasca, religia din moldova, dodon crestin ortodox, etnii din moldova, gagauzi moldova, dodon in gagauzia, geopolitica moldova, dodon prioritati

Preşedintele Igor Dodon a stabilit sarcinile principale pentru dezvoltarea statului. Potrivit agenţiei INFOTAG, el a vorbit detaliat despre aceasta la conferinţa internaţională „Provocările demografice din Republica Moldova: cauze, efecte și modalități de abordare ale acestora pe baza experienței internaționale”, care s-a desfăşurat marţi la Academia de Ştiinţe, la iniţiativa şefului statului.

Printre sarcinile principale ale ţării Preşedintele a numit: consolidarea statalității Republicii Moldova și protejarea identității moldovenești; consolidarea statului de drept și a democrației; elaborarea și implementarea unei politici externe independente și echilibrate, desfășurate în interesul cetățenilor țării; soluționarea conflictului transnistrean; păstrarea caracterului multietnic al statului, unificarea cetățenilor pe baza religiei creștin-ortodoxe, informează Infotag.

Moldova poate fi prosperă și poate stopa declinul demografic doar dacă își stabilește drept prioritate absolută asigurarea unei vieți decente pentru cetățenii săi. Unica posibilitate pentru atingerea acestui obiectiv este promovarea unor politici coerente și ambițioase pentru asigurarea creșterii economice și crearea locurilor de muncă în țară. Toate acțiunile noastre socio-economice, educaționale, politice, geopolitice trebuie să aibă ca obiectiv major restabilirea demografică a populației și diminuarea substanțială a ratei emigrației. Dacă nu vom păstra integritatea poporului, proiectul nostru statal poate deveni inutil pe termen lung”, a declarat Dodon.

El şi-a exprimat îngrijorarea că „ţara continuă să fie divizată după diferiți vectori geopolitici, fapt ce erodează capacitatea societății de a-și consolida eforturile spre soluționarea problemelor stringente”.

Referindu-se la statul de drept și consolidarea democrației, preşedintele a menţionat că, în urma unei evaluări efectuate după opt factori-cheie ce țin de respectarea legislației, Republica Moldova ocupă locul 77 din 113 de țări în clasamentul „Indicele supremației legii în 2015”.

Această poziție neonorabilă este mai gravă decât „performanța” dureroasă de a fi cea mai săracă țară de pe continent. Or, deficiențele grave în funcționarea justiției și corupția în eșaloanele superioare ale puterii compromit orice efort al societății de a construi o viață mai bună. Diferite rapoarte internaționale arată în mod constant că una dintre cele mai mari probleme în Republica Moldova rămâne a fi corupția și subordonarea justiției în fața politicului”, a subliniat Dodon.

Vorbind despre politica externă, el a remarcat că „interesele geopolitice ale Republicii Moldova trebuie să fie subordonate intereselor naționale, nu agendei politice impuse din exterior”.

El a menţionat că Republica Moldova este un stat polietnic, unde coexistă peste douăzeci de etnii, cu diferită reprezentativitate.

Dar toate aceste etnii sunt parte a poporului moldovenesc. Pornind de la această realitate polietnică, este firesc să dezvoltăm o supraidentitate comună, care să ne reprezinte ca popor. Şi moldovenii, și cei care se consideră români, și ucrainenii, și rușii, și găgăuzii, și bulgarii, și romii, și evreii, și polonezii, și belarușii, cu toții, toate etniile, locuind în Moldova, trăind într-un stat moldovenesc, trebuie să se perceapă ca parte a unei națiuni civice moldovenești, unite și consolidate. Garanția succesului statului moldovenesc stă în asigurarea unei armonii interetnice”, a declarat Dodon.

Spre sfârşitul discursului său, el a subliniat că ceea ce-i unește pe majoritatea cetățenilor Republicii Moldova este religia creștin-ortodoxă.

Peste 90% dintre cetățenii moldoveni s-au declarat creștini: în această categorie religioasă largă găsim oameni de toate etniile, de toate viziunile politice, de toate vârstele și păturile sociale. Religia creștin-ortodoxă este temelia care asigură coeziunea noastră ca popor și ea trebuie valorificată cu înțelepciune. Am convingerea absolută că datorită valorilor religioase și moralei creștine, noi am putea restabili instituția familiei tradiționale în societate”, a declarat Dodon.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share