Politică

Igor Dodon explică de ce nu dorește anularea sistemului electoral mixt

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Igor Dodon, liderul neformal al PSRM, consideră că formațiunea sa de suflet a avut doar de câștigat de pe urma schimbării sistemului mixt și nu ar fi motive de revenit la sistemul proporțional, așa cum propun reprezentanții Blocului „ACUM”.

Potrivit lui Dodon, nu ar fi adevărat că PSRM ar fi pierdut câteva mandate de deputat din cauza sistemului mixt. „Au fost făcute anumite calcule, care arată că pe baza sistemului proporțional PSRM ar fi avut cu un mandat mai puțin. În baza sistemului sistem mixt, cu condiții și reguli cinstite, socialiștii au mai multe șanse de a obține majoritatea”, a argumentat Dodon, în cadrul unei emisiuni de la RTR Moldova, transmite Ziarul Național.

Liderul neformal al socialiștilor a mai adăugat că Partidul Democrat (PD) nu ar mai câștiga multe mandate în circumscripții, în cazul unei alianțe dintre PSRM-„ACUM”.

„În cazul unei coaliții dintre PSRM și „ACUM”, PD nu va mai avea puterea. Astfel, în condițiile sistemului mixt socialiștii ar lua majoritatea, pentru că toți spoilerii și baronii locali ar dispărea. Dacă o să menținem sistemul mixt, fără resursele administrative ale PD, atunci asta este convenabil socialiștilor”.

Totuși, oficialul admite că sistemul mixt de vot ar putea fi anulat, în cazul în care PSRM- „ACUM” „se vor înțelege la acest subiect și vor forma o majoritate parlamentară”. 

De menționat că Blocul „ACUM” vrea o coaliție de situație cu PSRM, pentru a vota un pachet de legi privind „dezoligarhizarea” R. Moldova, dar și anularea sistemului mixt.

loading...

Comments are closed.