Igor Dodon: Şedinţă pentru gestionarea situaţiei legate de infecţia COVID-19

Preşedintele Igor Dodon a avut o întrevedere cu primul ministru și cu reprezentanții instituțiilor responsabile de gestionarea crizei legate COVID-19, relatează Telegraph.md

Au fost discutate aspecte legate de gestionarea celor 3 cazuri confirmate, dar şi de prevenirea răspîndirii infecției cu coronavirus de tip nou.

Igor Dodon a solicitat încă de dimineaţă să fie întreprinse unele măsuri speciale, astfel că s-a hotărât deja închiderea școlilor și grădinițelor, precum şi suspendarea curselor aeriene din Italia și alte țări unde sunt depistate focare de coronavirus.

Preşedintele a solicitat şi identificarea unor spații securizate suplimentare, unde pacienții vor fi tratați în mod corespunzător, în caz de necesitate, chiar dacă la moment acestea sunt suficiente.

“Prioritatea noastră numărul 1 este prevenirea răspîndirii virusului și identificarea rapidă a celor care au venit în țară din Italia și nu au stat în carantină, nu au respectat regulile anunțate de autorități, pentru a putea preveni noi cazuri de îmbolnăvire. Din păcate, cele 3 cazuri confirmate demonstrează că ne confruntăm cu o problemă reală majoră în ceea ce privește conștientizarea deplină de către unele persoane a obligativității de a respecta cu strictețe cerințele impuse de medici pentru prevenirea răspîndirii virusului. Dacă gradul de responsabilizare nu va crește în perioada următoare, nici o măsură luată, oricît de bună ar fi, nu va putea stăpîni deplin răspîndirea virusului. Iată de ce, fac încă o dată apel, în special către concetățenii noștri care vin din Italia, să colaboreze imediat cu autoritățile și să respecte regimul de carantină obligatoriu. O fac pentru securitatea lor, a apropiaților, dar și a cetățenilor în general.”, a declarat Igor Dodon.

Preşedintele consideră această criză vizează în mod direct securitatea națională și siguranța cetățenilor, astfel că a dispus convocarea în regim de urgență, mîine, la ora 11.00, a Consiliului Suprem de Securitate. În cadrul acestei şedinţe se vor lua noi decizii menite să asigure securitatea cetățenilor, să acorde un suport suplimentar Guvernului și tuturor instituțiilor implicate în gestionarea crizei, dar și să eficientizeze activitatea celulei de criză care gestionează acest fenomen.

Citeşte şi: Ion Ceban vine cu un apel în contextul dispoziției de a închide școlile și grădinițile

Total
0
Shares
Total
0
Share