Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat la Mitingul național de comemorare a Holocaustului. Evenimentul a reunit zeci de cetățeni, care au ținut un minut de reculegere și au depus flori în amintirea victimelor Holocaustului, se menționează într-un comunicat al instituției.
”Evenimentele de acum 80 de ani arată cât de periculoasă este inocularea sentimentului de ură față de semeni, învrăjbirea societății pe criterii religioase, etnice, culturale sau de altă natură. Comemorând asemenea evenimente tragice, înțelegem și mai mult prețul și valoarea păcii. Noi, cei care vrem pace, trebuie să ne unim eforturile ca să construim o societate democratică în care nu este loc pentru dictatură și teroare”, a accentuat șeful legislativului.
Președintele Parlamentului, în discursul său, a făcut un apel către întreaga societate să nu uite acest eveniment tragic, pentru că există riscul repetării acestuia. „Nimic nu justifică omorârea unor oameni, doar din cauza apartenenței lor religioase sau etnice. Astăzi, la 80 de ani distanță ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz-Birkenau, avem datoria de a nu uita aceste grozăvii niciodată”, a adăugat Igor Grosu.
Astăzi, când comunitatea internațională comemorează victimele Holocaustului, Parlamentul se alătură campaniei internaționale „WeRemember”. În seara zilei de astăzi, pe clădirea Parlamentului va fi proiectat mesajul „WeRemember”.
Parlamentul Republicii Moldova a condamnat Holocaustul în iulie 2014, adoptând o declarație politică de acceptare a Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel. Declarația politică mai condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului și aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor acestuia.
Anual, la 27 ianuarie este marcată Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. Acest lucru a fost decis prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite, adoptată în 2005. În Republica Moldova, Ziua naţională de comemorare a victimelor Holocaustului este marcată anual din 2015, conform unei hotărâri aprobate de Parlament.