Igor Grosu, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: Vom crește presiunea

Parlamentul a oferit toate instrumentele necesare Procuraturii Anticorupție pentru a activa în conformitate cu legea. O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, după ce ieri deputații au majorat efectivul-limită al Procuraturii Anticorupție. Șeful Legislativului spune că salariul procurorilor, care au promovat vetting-ul, va fi majorat, în același timp, va crește și presiunea pe procurorii anticorupție ca să existe finalitate pe dosarele de rezonanță, scrie IPN

Ieri, cu votul deputaților PAS, a fost majorat efectivul-limită al Procuraturii Anticorupție cu 54 de unități de personal. Președintele Parlamentului spune că odată cu creșterea capacității instituționale, Procuratura Anticorupție are toate pârghiile pentru a activa fără a admite tergiversarea dosarelor.

„Am dat poziții suplimentare în cadrul Procuraturii Anticorupție. Pentru că avem o evaluare a partenerilor străini, care atestă că Procuratura Anticorupție are puțini ofițeri de investigație, puțini specialiști în analiza riscurilor. Și sediu este. A trebuit și pe interior să conving fracțiunea să facem această infuzie de ce au nevoie. Modificăm și legislația astfel încât să nu se mai speculeze pe seama termenului de prescripție. Au toate instrumentele. Vor trece și vetting-ul. Încă o măsură nepopulară este decizia de a le majora salariul. Trebuie să le majorăm salariul celor care trec vetting-ul ca să aibă o garanție și să meargă hotărât în luptă. Dar pe măsură ce le oferim toate aceste lucruri, vom crește și presiunea. Nu văd altă modalitate. Scuzele nu mai rezistă. Altfel, îi voi lua cu mine la întâlnirile cu alegătorii”, a spus președintele Parlamentului în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

În același timp, șeful Legislativului a menționat că guvernarea a pus pe pauză proiectul ce vizează modificarea Legii Procuraturii. Decizia are loc după ce a fost aprobat în prima lectură un proiect de lege potrivit căruia procurorul general nu este selectat în baza punctajului acumulat la evaluarea profesionalismului și integrității, ci în baza majorității voturilor membrilor CSP.

„Sunt discuții asupra modalității de alegere a procurorului. Se discută între punctaj versus vot. Dar noi deja am văzut cum funcționează punctajul. De aceea, ne-am gândit la un sistem mixt. Am decis să-i lăsăm pe cei din Consiliul Superior al Procurorilor să discute, pentru că, până la urmă, ei trebuie să aplice acest instrument. Ne-am gândit că nu e judicios să forțăm nota cu aceste modificări, am dat proiectul într-o parte. Dacă va fi nevoie să intervenim, vom interveni”, a mai spus Igor Grosu.

Potrivit Consiliului Superior al Procurorilor, la concursul pentru funcția de procuror general s-au înscris șase candidați, dintre care actualul șef interimar adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi și actualul procuror general interimar, Ion Munteanu. Potrivit legii, procurorul general este numit de președintele Republicii Moldova, la propunerea CSP, pentru un mandat de șapte ani.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share