Igor Munteanu, CUB: „10 ani de la frauda bancară și tot nu suntem mai aproape de recuperarea banilor”

Igor Munteanu, președintele Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), a criticat autoritățile moldovenești pentru lipsa de progres în ceea ce privește recuperarea banilor furați în urma fraudei bancare din 2014.

Într-un comunicat de presă, CUB a subliniat că, la 10 ani de la acest jaf de proporții istorice, niciunul dintre beneficiarii finali ai furtului nu a fost condamnat, iar banii nu au fost recuperați.

„Furtul secolului” a însemnat sustragerea a 25 de miliarde de lei din 3 bănci ale statului prin intermediul unui „carusel” cu achitarea unor credite vădit neperformante. Din această sumă, aproximativ 13,7 miliarde de lei au dispărut.

„În realitate, banii au fost sustrași în 2014, dar frauda a avut loc în toți acești 10 ani în care statul a pretins că-i caută, instituțiile s-au prefăcut că recuperează banii furați, iar hoții adevărați au folosit acest timp ca să șteargă urmele”, susține Igor Munteanu, președintele CUB.

Partidul CUB a acuzat autoritățile de „sistem vicios de complicități, neprofesionalism și neglijență criminală”.

„Procuratura, Banca Națională a Moldovei, Centrul Național Anticorupție, Agenția Națională de Recuperare a Bunurilor Infracționale și alte instituții cheie implicate în rezolvarea acestui caz nu au livrat aproape nimic. Au dat comunicate, au plătit sume fabuloase pentru investigații, inclusiv Kroll, dar au profitat de naivitatea oamenilor”, mai scrie în comunicatul formațiunii politice, fiind citat Munteanu.

CUB a mai menționat că, în timp ce cetățenii trebuie să restituie BNM dobânzi și sume care depășesc de 4 ori suma inițială a furtului, recuperarea banilor s-a împotmolit.

„În 2022 au fost vândute active de 75,9 milioane de lei, de 2 ori mai puține decât în 2021, prin decizii care trebuie să fie investigate la rândul lor de procurori. În 2023 s-au recuperat numai 46 milioane de lei”, a precizat sursa.

În concluzie, CUB a îndemnat autoritățile să „schimbe oamenii nu mobila” pentru a obține performanță în procesul de recuperare a banilor furați.

„Cu așa ritm nu mai vedem banii furați nici la Paștele cailor”, a concluzionat Munteanu.

Total
0
Shares
Total
0
Share