Igor Munteanu, CUB: Condamn atacul raider al Procuraturii contra UPSC

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) condamnă încercările Procuraturii de a intra în posesia blocului de studii deținut de UPSC (Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”). Tentativele recente ale guvernului de a deposeda UPSCE și de a i-o transmite Procuraturii, la solicitarea sa oficială, demonstrează o surprinzătoare lipsă de respect pentru școala pedagogică și știință.

„De câteva săptămâni, Procuratura a ieșit la vânătoare de sedii. După eșecul obținerii blocului central al Academiei de Științe, Procuratura a pus ochiul pe blocul de studii din strada Ghenadie Iablocikin. Oare unde-i sinistrul ministru al educației, care își rupea cămașa pe el în 2022 să demonstreze că reforma „prin fuziune” a universităților nu va însemna vinderea ori transmiterea în gestiune a blocurilor de studii către terți, și că toți au de câștigat, nu de pierdut din proiectul Ministerului Educației”, a declarant președintele CUB, Igor Munteanu.

Notăm că, în ultimii 10 ani, Universitatea de stat de la Tiraspol (fuzionată în anul 2022 cu USPC) a redus drastic din bugetele salariale pentru a desfășura lucrări de renovare al acestui bloc de studii și a eficientizat managementul financiar pentru ca centrele de cercetare academică să funcționeze.

Ar fi dramatic ca cetățenii acestui stat să realizeze că actuala guvernare are mai multă nevoie să asigure confortul procurorilor decât de păstrarea condițiilor pentru pedagogi în matematică, fizică ori științe pedagogice.

După fuziunea forțată din anul 2022, Blocul de studii în cauză a devenit gazda facultății de fizică, matematică și tehnologii informaționale, sediul Facultății de științe ale educației și a laboratoarelor științifice ale UPSC. Dacă intențiile Procuraturii vor fi îndeplinite, atunci profesorii acestei instituții superioare de învățământ urmează să fie da-ți afară din propriul bloc de studii, iar Centrul de excelență al Universității și toate centrele de excelență și laboratoare indispensabile pentru educația modernă să treacă la Procuratură.

„UPSC a dezaprobat pretențiile Procuraturii și se arată în totalitatea dezamăgită, contrariată, bulversată de maniera grubiană, nedemocratică și lipsită de legalitate în care se acționează contra Universității. Profesorii și studenții UPSC își vor apăra drepturile și respectul pe care-l merită, folosind toate formele democratice de apărare legală, apelând la instanțe internaționale și naționale, care-i pot apăra”, a adăugat Igor Munteanu.

“Un stat care pune procurorii pe o treaptă superioară educației și științei, ca o castă superioară de neatins, peste capul pedagogilor și profesorilor universitari, își merită disprețul. Și dispariția. Deci, nu ar trebui ca această urgie să se producă.

Jos mâinile de pe blocul de studii al Universității Pedagogice!”, este comunicatul formațiunii.

Tot astăzi, ministrul Educației a spus că toate edificiile Universității vor fi utilizate doar în scopuri educaționale.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share