Igor Munteanu, editorial în Buletinul ALDE Party: ”Pentru liberalii moldoveni, aderarea la UE este o speranță pentru un viitor mai bun”

23 iunie 2022 a fost o zi istorică pentru Moldova, când țara a primit statutul de candidat la Uniunea Europeană. Pentru liberalii moldoveni, aderarea la UE nu este doar un catalizator pentru reformele mult necesare, ci și o speranță pentru un viitor mai bun, scrie Igor Munteanu, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Acest editorial a fost publicat inițial în Buletinul Liberal al Partidului ALDE în decembrie 2023.

”La doar un an și jumătate de la obținerea statutului de candidat la UE alături de Ucraina, impactul asupra Moldovei a fost profund. Nu numai în ceea ce privește accesul la fondurile de preaderare și stimularea reformelor, statutul de candidat ne unește în jurul unui proiect național unificat: aderarea la UE. Reformele necesare vor face guvernul nostru mai responsabil și mai profesionist, și vor transforma administrația în mai bine. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care partidul nostru CUB este un susținător dedicat al Europei în Moldova, deși negocierile de aderare pot dura mulți ani.

Cu toate acestea, există un proiect alternativ, susținut cu înverșunare de Rusia ca o forță care se opune viitorului nostru european comun – o Uniune Euro-Asiatică. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, începută în 2014, nu a făcut decât să intensifice eforturile de destabilizare a țării noastre.

Ca partid liberal, pro-UE, CUB luptă împotriva acestei influențe maligne prin consolidarea statului de drept, a bunei guvernări și a unei economii de piață liberă. Ne propunem să vindecăm Moldova de ineficiență, influența cleptocratică și moștenirile sovietice persistente, și cerem cetățenilor o șansă de a aborda aceste probleme împreună.

CUB este format din antreprenori, manageri, avocați, medici și funcționari publici care consideră reformele liberale drept cel mai important mod de a avansa pe calea europeană a Moldovei și de a proteja libertățile și drepturile individuale. Sprijinind o economie competitivă, reformând sistemul fiscal și reducând birocrația, vom încuraja digitalizarea și vom investi în învățământul public.

Reforma sistemului judiciar este necesară din urgență în Moldova, iar CUB este hotărât să asigure o evaluare corectă a judecătorilor și procurorilor, precum și să continue reforma poliției. Ghidați de principiile justiției sociale și solidarității, vom pava drumul către o libertate economică responsabilă, un sistem de justiție echitabil, un serviciu civil profesionalizat și o luptă împotriva corupției și mitei.

Motto-ul nostru este: „Libertatea este principalul nostru ghid pentru politică”. CUB este o forță politică unică în Moldova, și credem că libertatea și valorile democratice vor duce Moldova înainte, către aderarea la UE și transformarea țării noastre din interior”, a scris Munteanu în editorialul său.

Amintim că Partidul CUB este singura formațiune politică din Republica Moldova care este parte a familiei europene ALDE.

Total
0
Shares
Total
0
Share