Igor Munteanu, liderul Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), a răspuns criticilor lansate de Maia Sandu la adresa Procuraturii Anticorupție (PA), punând sub semnul întrebării veridicitatea acestora și acuzând că instituția este folosită ca „țap ispășitor” pentru problemele din sectorul justiției și corupției. Sandu a calificat activitatea PA drept „eșec total în combaterea corupției politice” și a promis măsuri radicale, anunțând că, în urma discuțiilor din cadrul Consiliului Suprem de Securitate (CSS), CSM și Guvernul Republicii Moldova vor aduce propuneri pentru reformarea PA. Printre priorități se află orientarea către dosarele de corupție politică, consolidarea legislației privind securitatea națională și discutarea posibilității de a institui o Curte Anticorupție.
„Era și timpul”, a comentat Munteanu, adăugând că astfel de declarații, făcute imediat după alegeri, sunt „intrigante”, sugerând că acestea au scopuri ascunse. La scurt timp după briefingul Maiei Sandu, PA a răspuns că activitatea sa nu acoperă combaterea corupției electorale din martie 2024, atribuindu-și astfel responsabilități exclusive pe alte tipuri de cazuri de corupție. Mai mult, PA a atras atenția asupra lipsei de personal calificat și a resurselor necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile, instituția funcționând cu un deficit de 50% în posturile esențiale, în absența unui sediu adecvat și a echipamentelor speciale – probleme cunoscute și raportate Comisiei Europene.
„Acum, o întrebare se cere aici”, a continuat Munteanu. „Să nu știe oare Președinta și CSS de faptul că Procuratura Anticorupție nu mai are asemenea competențe din martie 2024? Ori poate PA este un ‘țapul ispășitor’ pentru situații de criză în care cineva trebuie dat (în mod necesar) cu ‘capul de asfalt’”. Munteanu a accentuat că ar fi „bine ca liderii să coboare din tronul aurit”, pentru ca cetățenii să înțeleagă cine ia deciziile și cine poartă răspunderea pentru diverse „gafe”.
Cu ironie, Munteanu a comparat situația actuală cu „efectul unui acvariu care se înfierbântă repede și se răcește la fel de ușor”, lăsând să se înțeleagă că, în următoarele 3-5 luni, ar putea apărea noi „procese mult mai pipărate”, care să capteze atenția publicului și să ascundă subiecte mai incomode. „De asta locuim în R. Moldova!”, a concluzionat Munteanu, punctând nevoia ca cetățenii să fie informați transparent asupra reformelor și să aibă acces la detalii relevante pentru a putea înțelege natura acestor decizii și cum ele îi afectează.