Igor Munteanu, președintele CUB: ”Asistăm la sfârșitul unei guvernări monocolore”

În cadrul unui briefing dedicat alegerilor locale, Igor Munteanu, Președintele CUB a anunțat că liberalii din CUB au câștigat 5 primării, în alte 11 localități (inclusiv în 2 orașe), candidații CUB își vor disputa mandatele în turul 2, iar formațiunea politică a obținut câteva sute de consilieri locali de nivelul I și II în toată țara.

Igor Munteanu a susținut că liberalii CUB și-au asumat o luptă grea contra abuzurilor, aroganței și mofturilor unei puteri centrale de a-și monopoliza tot statul. Pe fundalul unor derapaje tot mai evidente Republica Moldova are nevoie de o alternativă reală de dreapta și de soluții liberale în economie și administrarea statului, reguli clare și capacități credibile de a guverna în mod eficient și în interesul tuturor cetățenilor, exigențe care nu sunt întrunite de guvernarea unui singur partid monocolor, PAS.

„Deși a câștigat 240 de primari din 1 tur, PAS a pierdut în acest scrutin cele mai importante orașe: Chișinăul, Bălți, Orhei, Cahul, Comrat, și probabil aceste pierderi dureroase vor continua în turul 2. Indiferent de resursele uriașe băgate în campanie, statul guvernat de PAS este în comă, iar lipsa de competență sare în ochi. Evitând să dialogheze cu partenerii săi naturali pro-europeni și înconjurându-se cu exponenți ai unor grupuri filorusești, PAS își arde toate punțile în jur”.

„Asistăm la sfârșitul unei guvernări monocolore pentru care PAS nu mai are forță, iar mișcările spasmodice din ultima vreme, cum sunt – închiderea de canale TV sub pretextul luptei cu războiul hibrid ori suspendarea participării la scrutin a unui partid afiliat lui Ilan Șor, lăsând în cursa electorală altele din același aluat și finanțări toxice, dar în afara unei decizii judecătorești, nu fac decât să creeze breșe în sistemul legal al statului de drept și probleme de legitimitate pentru actualii decidenți politici”.

Președintele CUB a reiterat totodată că acest scrutin a fost plin de abuzuri și încălcări flagrante a standardelor internaționale pentru alegeri. „Am constatat cu mult regret amenințări proferate contra candidaților din opoziție, resurse administrative la scară industrială utilizate de PAS, tolerarea unor fluxuri de finanțare ilicită pentru anumite partide curtate de putere, miniștri care nu s-au degrevat din funcție dar au făcut campanie, etc, toate acestea atestă renunțarea completă a partidului PAS la propriile sale principii democratice de guvernare, repetând de fapt ceea ce pe timpuri blamau în unison din postura de opoziție, așa cum au făcut în 2016-18-2020, astăzi racolând ca un adevărat aspirator mecanic pe toți traseiștii – de la primari socialiști, comuniști, șoriști, democrați ori suveraniști”.

La rândul său, vicepreședintele CUB, Ion Bulgac, a mulțumit chișinăuienilor pentru susținerea în acest scrutin electoral și a vorbit despre necesitatea consolidării eforturilor pentru avansarea Republicii Moldova pe drumul european. „Cetățenii au contribuit prin votul lor la „nașterea” politică a Coaliției pentru Unitate și Bunăstare. Vom spori efortul pe care îl putem depune pentru a ajuta Republica Moldova pe calea integrării în Uniunea Europeană. Sunt ferm convins că prin efort comun o să putem face ca „Moldova – partea a UE în 2030”, să fie nu doar o narațiune care sună frumos, dar o realitate pe care să ajungem să o trăim. Mulțumesc din suflet oamenilor care au fost alături de noi. Am avut o campanie electorală corectă în care nu ne-a fost rușine pentru lucrurile care au fost comunicate”, a conchis Ion Bulgac.

Secretarul general CUB, Igor Klipii, a notat că încălcările admise în timpul și până la campania electorală creează temeri argumentate că și turul 2 ar putea să se desfășoare cu abateri. „Îndemnăm guvernarea să-și tempereze zelul administrativ deoarece un examen electoral corect ar fi primul pas spre integrarea europeană a Republicii Moldova”.

La final, liderul CUB, a mulțumit susținătorilor săi liberali și a subliniat că obiectivele puse în fața echipei CUB au fost în linii mari atinse. Am avut scopul de a ne fortifica rețeaua teritorială și acest obiectiv a fost parțial atins, am urmărit să obținem mai multă notorietate, iar participarea la scrutin ne-a făcut mai cunoscuți, am luat decizia de a promova tinerii în toate autoritățile publice și am luat decizia de a fi reprezentați de un tânăr extraordinar, Ion Bulgac, o decizie ne-ortodoxă, dar în armonie cu convingerile noastre autentic liberale. Semnalul pe care l-am transmis este ideologic, urmând ca angajamentul nostru de a investi în întinerirea clasei politic să rămână obiectul central al programului politic pentru anii 2024-2025.

Total
0
Shares
Total
0
Share