IGPF oferă detalii despre cazul cetățeanului din Azerbaidjan care a părăsit ilegal teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău

Poliția de Frontieră comunică informații suplimentare pe incidentul înregistrat pe Aeroportul Internațional Chișinău, unde un cetățean azer a încălcat frontiera de stat prin intrare ilegală în Republica Moldova:

În data de 4 noiembrie 2023, în cadrul controlului trecerii frontierei de stat a pasagerilor cursei aeriene „Istanbul – Chișinău”, polițiștii de frontieră au identificat un cetățean al Republicii Azerbaidjan de 38 ani, care intenționa să tranziteze teritoriul național spre statul ucrainean. Ca urmare a verificărilor, polițiștii de frontieră au stabilit că străinul menționat nu justifică scopul intrării, fapt ce a rezultat aplicarea măsurii de nepermitere a intrării în Republica Moldova și părăsirii teritoriului național către locul de îmbarcare sau într-un alt loc pe care străinul îl acceptă și unde este acceptat. Menționăm că, pe parcursul procedurilor efectuate de către polițiștii de frontieră, străinul a manifestat un comportament cooperant, fiindu-i comunicată inclusiv posibilitatea revenirii ulterioare în Republica Moldova, în cazul întrunirii condițiilor de intrare impuse străinilor la traversarea frontierei de stat.

Fiind în așteptarea cursei aeriene care urma să-l transporte peste hotarele Republicii Moldova în data de 5 noiembrie 2023, străinul s-a folosit de vulnerabilitățile de infrastructură din Aeroportul Internațional Chișinău și a părăsit zona de securitate cu acces restricționat, deplasându-se într-o direcție necunoscută.

În seara zilei de 5 noiembrie 2023, ora 19:45, angajații Poliției de Frontieră au constat lipsa străinului azer în zona de securitate cu acces restricționat, fiind demarate imediat acțiuni de căutare pentru identificarea și localizarea acestuia, iar în adresa subdiviziunilor de frontieră și autorităților partenere au fost expediate orientări cu semnalmentele străinului. Totodată, a fost pornit proces penal în temeiul infracțiunii stabilite de art.362 al.1 Cod Penal al Republicii Moldova, trecerea ilegală a frontierei de stat.

Acțiunile întreprinse de Poliția de Frontieră au permis stabilirea locului aflării străinului, în după-amiaza zilei de 6 noiembrie 2023, acesta fiind localizat în apropierea Ambasadei Azerbaidjanului la Chișinău, de unde la scurt timp polițiștii de frontieră au preluat cetățeanul și l-au prezentat organului de competență, în vederea efectuării acțiunilor de urmărire penală ce se impun.

La finalizarea acțiunilor de urmărire penală, orientate spre finalizarea cauzei penale, străinul a fost îndepărtat de pe teritoriul Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share