IGSU instalează corturile de reabilitare în perioada caniculară în toate raioanele țării

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență instalează începând de astăzi, data de 08 iulie 2024, corturi de reabilitare în perioada caniculară.

Decizia de instalare a punctelor de reabilitare a fost luată în contextul lansării codului galben de caniculă, emis de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, care se va menține pe teritoriul țării în perioada 07 – 12 iulie 2024, iar temperaturile aerului vor atinge valori de +33°C și mai mult.

Punctele de reabilitare urmează a fi amenajate în toate raioanele țării, printre care Căușeni, Bălți, Hâncești, Orhei, Cimișlia, Leova, Soroca, UTA Găgăuzia și altele, inclusiv și în municipiul Chișinău.
Corturile urmează să activeze în zilele de lucru în intervalul orelor 09:00 – 18:00. Aici, oamenii pot bea apă și se pot proteja de căldură și razele solare.

Scopul amenajării unor astfel de puncte este de a proteja populația de efectele nocive ale caniculei, în special în orele amiezii.
În condiții de temperaturi ridicate, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, îndeamnă oamenii să respecte cu strictețe regulile de siguranță personală prescrise de autorități.

Persoanele în vârstă, cei cu boli cronice cardiace și respiratorii și femeile însărcinate sunt cele mai expuși riscului în perioada caniculară.

Cetățenii sunt rugați să evite deplasările și expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui în special în orele amiezii. Dacă ieșirea din casă este inevitabilă, atunci se recomandă utilizarea mijloacelor de protecție solară și hainelor lejere de culori deschise.

De asemenea, se recomandă consumul cât mai multor lichide, de la 2-4 litri pe zi.
Totodată eforturile fizice, antrenamente intense, precum și alte activități în exterior, care necesită un consum mare de energie trebuie să fie reduse.

Mai mult, părinții sunt îndemnați să nu lase copiii nesupravegheați, în deosebi în perioada caniculară, când temperaturile pot crește la nivele periculoase în interiorul mașinilor, iar riscul de deshidratare și de șoc termic este extrem de mare. Prin urmare, este vital să nu lăsăm niciodată minorii de unii singuri în vehicule și încăperi neaerisite și supraîncălzite, chiar și pentru perioade scurte de timp.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Total
0
Shares
Total
0
Share